home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Formula 1

Vozač Red Bula Maks Ferstapen bio je najbrži u trci za Veliku nagradu Amerike, iza njega kroz cilj je prošao Hamilton u Mercedesu, a treći je bio vozač Ferarija Lekler. Ovo je Ferstapenu 13. pobeda u sezoni.

Izuzetno uzbudljiva trka, puna preticanja, incidenata, tri izlaska sigurnsnog vozila na stazu, sve ono što Formulu 1 čini atraktivnom. Na kraju trijumfovao je novi stari šampion Maks Ferstapen, navodi RTS.

Već na startu trke u prvoj krivini ispao je vozač Ferarija Sajnc, njega je izbacio Rikardo, koji je nekako nastavio trku. U 19. krugu novo ispadanje, sa staze je izleteo Botas, pa je ponovo bilo posla za Sigurnosno vozilo. Dva kruga kasnije vozilo se povuklo sa staze. Vozači su iskoristili priliku da obave zamenu pneumatika.

Drugoplasirani pre izlaska Sigurnosnog vozila Lekler u Ferariju izgubio je dve pozicije, naime Hamilton i Perez nisu išli u boks i pozicionirali su se iza vodećeg Ferstapena. U 23. krugu novi incident, Alonso je "uzjahao" Strola ispred sebe i izbacio ga iz trke, ponovo je na stazu izašlo vozilo sigurnosti. U 25. krugu povuklo se vozilo sigurnosti sa staze. Usledila je jurnjava Leklera za drugim vozačem Red Bula, Perezom. Posle par neuspelih pokušaja u 30. krugu uspeo je da ga obiđe i krene u pohod za Hamiltonom.

Naredna zamena pneumatika usledila je u 36. krugu. Loš pit stop Ferstapena koriste Hamilton i Lekler i prestižu rivala, praktično u boksu. Perez i Fetel nisu odlazili u boks, pa su zauzeli čelne pozicije ispred Hamiltona, Leklera i Ferstapena. Potom su Perez i Fetel zamenili pneumatike i vratili se na stazu iza ovog trojca.

Ferstapen je uspeo da prestigle Leklera i krene u pohod za vodećim Hamiltonom. Vozač Red Bula je iz kruga u krug smanjivao zaostatak za Mercedesom. Uspeo je da ga sustigne i prestigne i ponovo izbije na čelo karavana. Lidersku poziciju zadržao e do kraja trke.

Plasman u trci za VN Amerike:

Ferstapen

Hamilton

Lekler

Peres

Rasel

Noris

Alonso

Fetel

Magnusen

Cunoda

Izvor: Rts.rs

Ferstapen izjednačio Šumaherov rekord

Američki Si-En-En javlja da je Maks Ferstapen izjednačio rekord sa Mihaelom Šumaherom i Sebastijanom Fetelom, po broju pobeda u trkama u jednoj sezoni Formule jedan pošto je osvojio trku Velike nagrade SAD-a. Holanđanin je do sada ostvario 13 pobeda.

Vozač Red Bula Maks Ferstapen bio je najbrži u trci za Veliku nagradu Amerike, iza njega kroz cilj je prošao Hamilton u Mercedesu, a treći je bio vozač Ferarija Lekler.

Holanđanin je pobedio dan nakon što su mediji objavili da je vlasnik i suosnivač Red Bula, Ditrih Matešic preminuo u 78. godini.

"Ova pobeda je za Ditriha", rekao je Ferstapen nakon što je osvojio Veliku nagradu Amerike, prenosi Si-En-En.

Ovaj 25-ogodišnji vozač Formule jedan relativno lako je osvojio titulu u Japanu pre dve nedelje, ali u Ostinu u Teksasu je morao da se pomuči. Pobedom je izjednačio rekord po broju pobeda u trkama u sezoni sa Mihaelom Šumaherom i Sebastijanom Fetelom.

Izvor: Rts.rs / CNNčitanja : 683Komentari