home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Andretti Cadillac F1

Američki Cadilac je saopštio da se registrovao kod FIA kao zvanični proizvođač pogonskih jedinica Formule 1, sa planovima da isporučuje hibridne pogone novoformiranom Andretti Cadillac F1 timu počev od sezone 2028.

„Oduševljeni smo što će naš novi Andretti Cadillac F1 pokretati agregat General Motorsa“, rekao je predsednik GM-a Mark Reuss. „Sa našom dubokom inženjerskom i trkačkom stručnošću, uvereni smo da ćemo razviti uspešnu pogonsku jedinicu za seriju i postaviti Andretti Cadillac kao pravi tim."

Ovo saopštenje dolazi samo mesec dana nakon što je FIA odobrila Andrettijevu prijavu za izražavanje interesa za ulazak u šampionat Formule 1. Tim još uvek mora da prođe kroz komercijalne razgovore sa rukovodstvom trkačke serije.

General Motors kaže da već razvija i testira prototip tehnologije koji će završiti u pogonskim jedinicama Formule 1 pod oznakom Cadillac.

Pošto se očekuje da Andretti počne da se trka 2026. godine, ostaje jedno pitanje: Gde će tim nabaviti motore pre nego što Cadillacova jedinica bude spremna? Andretti je ranije imao privremeni ugovor sa Renaultom, ali je taj sporazum istekao još u oktobru. Prema Motorsport.com, FIA kaže da će se tim kvalifikovati za nabavku motora za 2026. na osnovu trenutnih sportskih propisa F1, a da će snabdevanje dolaziti od trenutnog proizvođača motora koji snabdeva najmanje timova kupaca. Očekuje se da će 2026. to biti izjednačenje između Honde i Alpinea, koji su trenutno posvećeni snabdevanju motora samo po jednom timu.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 259Komentari