home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Rolls Royce RR4

27 Maj 2008 - 16:55 Top secret Link

Već duže vreme se govori o manjem modelu Rolls Roycea ("Baby Rolls"), koji bi proširio ponudu ove britanske marke i pomogao da se poveća njena godišnja proizvodnja (na oko 1600 automobila godišnje).

Podsećanja radi, iz ove kompanije u vlasništvu BMW-a su još u martu prošle godine to i potvrdili, kada je najavljeno da će se uvođenje tzv. entry (ulaznog) modela u njihovu ponudu desiti 2010. godine. Iako prošle godine u Rolls Royceu nisu želeli ništa da preciziraju po pitanju izgleda novog modela, ipak je napomenuto da će i taj auto zadržati prepoznatljiv dizajn i ekskluzivnost ovog brenda. Konačno, danas su objavljene prve dve zvanične skice tog automobila koji se razvija pod kodnom oznakom RR4 (u serijskoj verziji trebalo bi da ponese ime Silver Shadow, a po nekima i Silver Ghost).

RR4 će se proizvoditi u fabrici u engleskom gradu Goodwood, a da bi se smanjili troškovi i vreme potrebno za razvoj, u Rollsu će najverovatnije iskoristiti platformu budućeg BMW-a serije 7. Što se motora tiče, za pogon bi prema nekim izvorima trebalo da bude zadužen V8 agregat (baza je verovatno twin-turbo V8 iz novog BMW-a X6), a prema drugim izvorima radi se o 6.0 V12 motoru sa oko 550 konja. Zanimljivo zvuči i informacija da u Rollsu razmišljaju i o ugradnji dizelaša. Mada se novi model naziva i "Baby Rolls", on uopšte neće biti mali automobil; tačnije dužina će mu biti veća od aktuelnog BMW-a serije 7 sa dužim međuosovinskim rastojanjem (ima 518 cm), dok Rolls Royce Phantom u zavisnosti od verzije ima 5834 odnosno 6084 mm.čitanja : 819Komentari