home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanski deo ambicioznog zajedničkog projekta BMW-a i Toyote na scenu vraća ima Supra nakon 16 godina pauze.

BMW i Toyota su udružili snage na novom zajedničkom projektu koji će uskoro rezultirati trećom generacijom BMW-ovog roadster modela Z4 i petom generacijom Toyotinog modela Supra, čije prethodno izdanje je s proizvodnih traka sišlo 2002. godine. Povratak Supre Toyota je najavila atraktivnim konceptnim modelom FT-1 koji je publici predstavljen 2014. godine.

I dok će se novi Z4 kupcima nuditi u kombinaciji s ručnim ili automatskim menjačem, prema poslednjim informacijama, jedina ponuđena opcija za kupce nove Supre biće automatski menjač koji će se moći kombinovati s dva dvolitarska četvorocilindarska turbo motora i jednim trolitarskim 6-cilindarskim rednim turbo motorom koji će Toyota možda "pozajmiti" od BMW-a.

Vlasnik Supre s najsnažnijom 6-cilindarskom opcijom bi mogao da računa na nešto više od 350KS, a pominje se i hibridna verzija koja bi trebalo da se pojavi nešto kasnije. Na ručni menjač, nažalost, mogu računati samo kupci Toyotinog aktuelnog modela GT86.

I bez ručnog menjača, koji će tradicionalistima uvek biti ispred automatske opcije, prvi čovek Toyotinog odeljenja Gazoo Racing (Teysuya Tada) kupcima je obećao veoma brz, upravljiv i zabavan sportski automobil čija ukupna masa će biti niža od mase automobila koje nudi konkurencija (Porschea, Alpine...), a nove Supre u prodajnim salonima trebalo da se pojave u prvom kvartalu naredne godine.

Izvor: Klix.ba

Foto: arhiva Autoblog.rs / Autocar.co.ukčitanja : 253Komentari