home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
bmw 8 series

Podsećanja radi, BMW je prošle godine prvo na događaju Concorso d’Eleganza Villa d’Este u Italiji prikazao koncept nove Serije 8, zatim je na Nirburgringu sa jednim predprodukcijskim primerkom najavio i njegovu buduću M8 verziju, da bi u septembru na sajmu u Frankfurtu BMW Motorsport promovisao i trkački M8 GTE.

Sada nam stižu i špijunske slike produkcijske verzije nove Serije 8, i to mesecima pre zvanične promocije.

bmw 8 series

U gami nove Serije 8 će se inače naći i M8 varijanta, što je uostalom još ranije nagovestio spisak budućih verzija ovog modela (na tom spisku su bili BMW 825, 830, 835, 845, 850, M850 i M8). 

Kako bilo, Serija 8 nove generacije će se bazirati na CLAR platformi i biće dostupna u Coupe i Cabrio verzijama (fabričkih oznaka G15 i G14), dok se novi M8 se može očekivati u modelskoj godini 2019.

Ako se obistine najave, nova Serija 8 će biti i najlakša u klasi, zahvaljujući upotrebi aluminijuma, magnezijuma i ugljeničnih vlakana.

Što se tiče konkretnih karakteristika novog M8, pod haubom će verovatno biti 4,4 litarski twin-turbo V8 motor sa oko 600KS. 

Originalna Serija 8 je inače predstavljena 1989. i proizvodila se do 1999. godine, ali nikada se nije nudila u M8 verziji. Prototip je doduše napravljen, i to sa V12 motorom, ali je projekat otkazan zbog procene da ne bi bilo dovoljno potražnje.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Foto: Magazín ProDriver CZ  čitanja : 731Komentari