home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes-AMG C

Downsizing pogađa sve proizvođače (okej, možda pojedini američki nisu zahvaćeni, ali svi koji prodaju u Evropi jednostavno nemaju drugu opciju), a najnovije informacije vezane uz AMG modele neće se svideti ljubiteljima.

Naime, znamo da će u budućnosti svi AMG modeli biti elektrifikovani, što je potvrdio Tobias Moers iz AMG-a prošle nedelje. Ali, informacije koje prenosi britanski Autocar donose novi „šok”. Nova generacija modela C63 AMG imaće 2,0 litarski četvorocilindrični motor koji se trenutno nalazi u novoj A-klasi 45 AMG S.

Budući da u pomenutom modelu ima 421KS, ako se tome doda „elektrifikacija” (verovatno u obliku EQ Boost sistema), jasno je da će snaga biti na nivou one koju trenutno nudi C63 AMG S (510KS).

Dakle, uprkos gubitku polovine cilindara, novi C63 AMG bi trebalo da zadrži istu snagu, a zahvaljujući manjoj masi 2,0 litarskog motora M139 (gotovo 50 kg lakši od M177 V8 motora koji se trenutno ugrađuje u C-klasu AMG) performanse bi mogle da budu bolje.

Ipak, jasno je da prodoran zvuk s pucnjevima iz izduvnog sistema možemo zaboraviti, a vozači mogu zaboraviti i „vožnju po boku”. Bar donekle. Naime, četvorocilindraš nije jedina promena – novi C63 AMG će odbaciti zadnji pogon i zameniti ga 4Matic pogonom na sve točkove.

To je informacija koju zapravo već znamo - svi AMG modeli će imati pogon na sve točkove...

Iako je to šok za mnoge ljubitelje AMG-a, Moers je istakao da je to želja kupaca te je u razgovoru s ekipom iz Autocara otkrio da modeli sa zadnjim pogonom više nisu primarni izbor kupaca te da nema smisla investirati novac u razvoj takvih modela.

"Kupci su nam dali odgovor - većina njih želi pogon na sve točkove”, rekao je britanskim novinarima.

"Primera radi, u vreme kada je E-klasa AMG imala opciju zadnjeg ili pogona na sve točkove, više od 90 posto njih je odabralo pogon na sve točkove.

Novi C63 AMG će tako dolaziti s pogonom na sve točkove, a za zabavu je tu uvek dostupni „drift mode” uz koji se snaga prenosi na zadnje točkove.

Dakle, jasno je da proizvođači zbog strogih propisa vezanih uz prosečnu emisiju CO2 jednostavno moraju da ugrađuju ekonomičnije motore, a najviše će očekivano nastradati sportski modeli...

Izvor: Jutarnji.hr / Autocar.co.uk

Render: Autocar.co.ukčitanja : 1479Komentari