home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Citroen C4 Cactus

Kada je 2013. predstavljen u formi koncepta, Citroen C4 Cactus je otkrio dizajnerski pravac kojim će se francuski proizvođač kretati narednih godina.

Produkcijska verzija je debitovala naredne, 2014. godine i donela osveženje i novinu u gamu Citroenovih vozila. Francuski proizvođač saopštio je tada da je svoj novi model osmislio kao "alternativu tradicionalnim kompaktnim hečbek automobilima". Sedišta i enterijer su dizajnirani tako da podsećaju na moderan nameštaj.

Ipak, ono što ga je posebno izdvajalo od konkurencije bili su "airbump" dodaci - odnosno spoljni zaštitni elementi, osmišljeni da spreče manja oštećenja karoserije, poput ogrebotina ili sitnih udaraca do kojih može da dođe u vožnji u gradu i na parkinzima. Nakon redizajna iz 2017, C4 Cactus je izgubio ove prepoznatljive detalje na karoseriji i dobio konvencionalniji izgled.

U junu ove godine, iz Citroena je stigla vest da novi C4 Cactus nije u planu, ali da će njegovo mesto zauzeti potpuno novi kompaktni model, koji neće imati dodatak "Cactus" u nazivu.

Kako prenosi B92, direktorka Citroena, Linda Džekson, sada je potvrdila da će naslednik stići 2020. i da će osim konvencionalnog imati i električni pogon.

Novi kompaktni automobil biće postavljen na produženu CMP mehaničku platformu PSA grupe, piše AutoNews. Ova platforma podržava benzinske i dizel motore, kao i električne pogonske jednice. Kada je reč o dizelašima, Džekson navodi da će ih Citroen zadržati u ponudi sve dok kupci žele da ih imaju u svojim automobilima. Ipak, do 2025. godine kompletna Citroenova gama dobiće i verzije sa elektromotorima.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 447Komentari