home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes EQA

Još tokom promocije nove generacije crossovera GLA (u decembru 2019. godine) iz Mercedesa su stigle najave o novom električnom modelu. U pitanju je Mercedes EQA čija promocija je po ranijim planovima trebalo da se održi krajem 2020. godine.

Međutim, iz nemačke kompanije su zatim stigle informacije da se promocija i start prodaje ovog električnog kompaktnog crossovera odlažu za 2021. godinu. Razlozi odlaganja se tiču reorganizacije proizvodnje Mercedesovih električnih modela (EQA će se praviti u Rastattu u Nemačkoj), teškoća s dostavljanjem baterija i naravno pandemijom koronavirusa.

Konačno, sada je i zvanično potvrđeno da će premijera Mercedesa EQA biti održana 20. januara kao i da njegova prodaja u Evropi startuje na proleće. Takođe, objavljena je i zatamnjena teaser slika unutrašnjosti koja najavljuje modernu kabinu.

Kupcima će se nuditi nekoliko verzija, u zavisnosti od snage, dometa i cene.

Na početku prodaje stiže verzija EQA 250 sa 140 kW/190KS, a snažnija varijanta sa 200 kW/272KS i pogonom na sva četiri točka će biti dostupna nešto kasnije.

Podatak o autonomiji još nije saopšten, ali ranije nezvanične informacije kažu da bi domet sa jednim punjenjem baterija (do 60 kWh) u realnim uslovima trebalo da iznosi oko 400 km.

Mercedes je inače jedna od brojnih kompanija koje su najavile električnu ofanzivu pa će tako do 2025. godine u gami imati 10 potpuno električnih vozila (među njima i EQA, EQB, EQE i EQS).

Takođe, Mercedes predviđa da će do 2025. godine električni modeli činiti između 15 i 25 odsto njihove ukupne prodaje.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 429Komentari