home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
bZ4X GR Sport Concept

Toyota Gazoo Racing navodno radi na sportskoj varijanti električnog bZ4X krosovera.

Ono što bi moglo da bude prvo GR-brendirano električno vozilo će međutim postati stvarnost ako Toyotini inženjeri uspeju da izvuku dovoljno performansi iz bZ4X, da bi opravdali ime Gazoo Racing, navodi Carscoops.

Čini se da koncept Toyota bZ4X GR Sport (na slici) sa poslednjeg Tokijskog auto salona nije bio samo izložbeni automobil, jer se japanski proizvođač automobila poigrava idejom o serijskoj verziji.

Toyota nije objavila nikakve detalje o pogonskom sistemu koncepta, ali je pokazala kako bZ4X izgleda sa velikim aluminijumskim felnama, sniženim oslanjanjem i GR oznakama. Kako prenosi britanski Autocar, izazov je osigurati da poboljšani bZ4X može da isporuči dinamiku vožnje sličnu drugim GR vozilima.

Daisuke Ido, glavni inženjer koji je odgovoran za porodicu modela bZ, priznao je da su u pregovorima sa „GR momcima“, ali projekat još uvek nije „konkretna ideja“. Nije jasno da li Ido govori o punoj verziji GR ili blažoj GR Sport verziji, ali ova odluka može u velikoj meri da zavisi od mogućnosti konačnog modela.

Tim želi da napravi brzi bZ4X koji je moćan u krivinama i može da nudi zabavno iskustvo za volanom, sa više snage i obrtnog momenta iz svog električnog pogona.

Aktuelni najsnažniji bZ4X sa dva motora ima 160 kW/218KS i 336 Nm, ali srodni Lexus RX450e raspolaže sa 230 kW/313KS i 433 Nm obrtnog momenta. Arhitektura e-TNGA, koja će takođe biti osnova za sve buduće bZ modele, sposobna je za bolje performanse.

Daisuke Ido navodi: „Sa e-TNGA platformom za seriju bZ možemo ponuditi raznolikost i širok spektar proizvoda – možda neke sportske tipove automobila “, iako je smirio glasine dodajući: „To ne znači da ćemo to i uraditi – to je za sada samo moja mašta“. Pored e-TNGA arhitekture koja je dizajnirana za kompaktne i srednje modele, Ido je potvrdio da Toyota radi i na manjoj električnoj platformi.

Ivan Mitić - Autoblog.rsčitanja : 275Komentari