home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Polestar O2 Roadster

Polestar O2 je za sada koncept automobil, ali proizvođač je i zvanično potvrdio da će 2026. godine stići i njegova serijska verzija, s tim što će taj električni roadster u produkcijskom izdanju poneti oznaku Polestar 6.

Thomas Ingenlath, izvršni direktor Polestara, navodi da ih je „ogromna i pozitivna reakcija kupaca i medija“ nakon debija O2 koncepta u martu 2022. podstakla da ga puste u proizvodnju. On je budući serijski model opisao kao „savršenu kombinaciju moćnih električnih performansi i uzbuđenja svežeg vazduha sa spuštenim gornjim delom“.

Kako bi proslavio potvrdu novog modela, Polestar je najavio i specijalno izdanje Polestar 6 pod nazivom „LA Concept“. Ta verzija će biti napravljena u ograničenom broju od 500 jedinica, sa Sky plavom bojom, 21-inčnim aluminijumskim felnama i svetlim kožnim enterijerom, što odražava specifikacije konceptnog automobila O2.

Polestar O2 Roadster

Polestar 6 će biti baziran na prilagođenoj aluminijumskoj platforni Polestara 5 koja je razvijena u kompaniji. Isto važi i za arhitekturu od 800 volti sa dvostrukim elektromotorima koji proizvode do 872KS i 900 Nm obrtnog momenta. To je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,2 sekunde i maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Polestar O2 Roadster

Kompanija je saopštila da će objavljivati dodatne detalje i specifikacije „kako serijski automobil bude postajao stvarnost“.

„Naš portfolio u budućnosti će biti mešavina električnih SUV-ova, brzih vozila i automobila kao što je O2 roadster“, rekao je izvršni direktor Ingenlath u jednom od ranijih intervjua za CAR magazin. „To nije leteći tanjir – to je naša težnja da ovu vrstu proizvoda ubacimo u naš portfolio.“

„Polestar O2 otvara vrata naše tajne odaje budućeg potencijala. Ovo je ukus onoga što možemo da dizajniramo i konstruišemo sa talentom i tehnologijom koju imamo u kući. Izgleda neverovatno, a mogućnost da spustite krov i ne čujete motor obećava vrhunsku senzaciju“, dodaje Ingenlath.

Polestar se u unutrašnjosti fokusirao na održivost. O2 koristi novi termoplastični mono-materijal (u suštini materijal napravljen od samo jedne stvari za lakšu reciklažu), a metalne komponente su takođe označene za lakšu ponovnu upotrebu.

Iskustvo vožnje u Polestaru O2 je predviđeno da bude živahno, lagano i puno samopouzdanja. Predvidljivost i razigranost su srž uzbudljive, živahne vožnje. Čvrsta kontrola karoserije, visoka krutost i intuitivna dinamika su inherentne prednosti platforme od aluminijuma koja je prilagođena sa Polestara 5, a koju je interno razvio Polestarov tim za istraživanje i razvoj u Velikoj Britaniji. Visok kvalitet i krutost aluminijumske platforme su usmereni ka povećanom dinamičkom odzivu.

Izgled Polestara O2 pokazuje kako se Polestarov dizajnerski rečnik može prilagoditi različitim stilovima karoserije sa snažnom porodičnom sličnošću. Niska i široka karoserija čvrstog stava, kompaktan dizajn kabine 2+2, minimalni prepusti i dugačko međuosovinsko rastojanje, pokazuju klasične proporcije sportskog automobila, ali sa jasno modernim, električnim osećajem.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 387Komentari