home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Cupra Tavascan

Cupra Tavascan će se proizvoditi u Kini i izvoziti na evropska tržišta, uključujući Veliku Britaniju, počev od 2024. godine.

Planirano je da novi SUV-coupe, predstavljen u skoro gotovom obliku za proizvodnju na prezentaciji brenda u junu, postane drugi električni automobil kompanije, nakon hečbeka Cupra Born koji je lansiran 2020.

Detalji su i dalje oskudni, ali izvori su britanskom Autocaru otkrili da će Tavascan stizati iz nove fabrike Volkswagen grupe kojom upravlja zajedničko preduzeće sa kineskim proizvođačem automobila JAC u Anhuiju, Kina.

Trenutno u završnoj fazi izgradnje, planirano je da nova lokacija Volkswagen (Anhui) Automotive Company započne pilot-proizvodnju nove Cupra EV u drugoj polovini 2023. godine, a izvoz u Evropu treba da počne sredinom 2024. godine.

Očekuje se da će nova fabrika, u kojoj Volkswagen grupa drži 75% udela, postati važno proizvodno središte za električna vozila bazirana na MEB platformi nakon ulaganja procenjenih na preko 3 milijarde evra otkako su Volkswagen grupa i JAC udružili snage u 2020.

Odluka o proizvodnji Tavascana u Kini dolazi nakon što je Volkswagen grupa najavila ulaganje od 7 milijardi evra u Cuprinu špansku operaciju, za koju je planirano da počne proizvodnju modela baziranih na MEB platformi 2026.

Cupra Tavascan

Dizajn serijskog modela je u odnosu na koncept evoluirao. Silueta je doterana i prednji kraj je ublažen ali je jasno prepoznatljiv kao deo agresivno stilizovane postojeće linije modela.

Detalji o serijskoj verziji nisu saopšteni, ali koncept je imao električni pogon sa dva elektromotora i 306KS, baterije od 77 kWh i domet od oko 450 km.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 343Komentari