home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volvo EX30

Misteriozni Volvo SUV, koji je najavljen tokom novembarske promocije električnog Volvoa EX90, potvrđen je kao električni subkompakt koji će se poneti oznaku EX30.

Identitet vozila je potvrdio generalni direktor Volvoa Džim Rouvan u intervjuu za Automotive News. Rouvan je rekao da će se EX30 proizvoditi u Kini od 2023. godine i da će biti ključna karika za Volvo da ispuni cilj prodaje od 1,2 miliona vozila godišnje do 2025. godine, od čega će polovina biti EV.

Volvo je inače potvrdio nameru da će predstavljati novi električni automobil svake godine, kako bude prelazio na potpuno električnu gamu do 2030. godine.

Volvo je 2021. prodao 698.693 vozila i na putu je da ove godine proda nešto manje, zbog prekida proizvodnje u Kini. Rouvan je takođe rekao da će EX30 biti ponuđen kroz Care by Volvo plan pretplate, nešto što je rekao da će pomoći privlačenju mlađih kupaca.

„To je ta osoba iz generacije Z koja ima 18, 19 godina i dolazi na tržište automobila po prvi put i traži pravu cenu plus fleksibilnost, osiguranje i pomoć na putu koje Care by Volvo nudi“, rekao je Rouvan za Automotive News.

Podsećanja radi, Volvo je nakratko pokazao zatamnjenu sliku EX30 tokom predstavljanja EX90. Tizer ukazuje na vozilo sličnog stila kao EX90, ali u manjem formatu. Očekuje se da će EX30 biti baziran na SEA modularnoj EV platformi iz Volvoove matične kompanije Geely. Platforma je debitovala prošle godine i ima 800-voltni električni sistem za brzo punjenje.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 377Komentari