home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volvo EX30

Volvo je tokom novembarske promocije električnog modela EX90 najavio i električni subkompakt koji će se poneti oznaku EX30.

Sada je generalni direktor Volvoa Džim Rouvan i zvanično saopštio da će premijera EX30 biti održana 15. juna, kao i da će njegova proizvodnja početi do kraja ove godine.

Rouvan je još ranije rekao da će se EX30 proizvoditi u Kini i da će biti ključna karika za Volvo da ispuni cilj prodaje od 1,2 miliona vozila godišnje do 2025. godine, od čega će polovina biti EV.

Rouvan je naglasio da će EX30 biti ponuđen po „zaista povoljnoj ceni“, ali će takođe biti „veoma bezbedan“ sa „pristojnim dometom“, pozicioniran ispod malo većeg XC40.

Rouvan je takođe rekao da će EX30 biti ponuđen kroz Care by Volvo plan pretplate, nešto što je rekao da će pomoći privlačenju mlađih kupaca.

„To je ta osoba iz generacije Z koja ima 18, 19 godina i dolazi na tržište automobila po prvi put i traži pravu cenu plus fleksibilnost, osiguranje i pomoć na putu koje Care by Volvo nudi“, rekao je Rouvan.

Volvo je inače potvrdio nameru da će predstavljati novi električni automobil svake godine, kako bude prelazio na potpuno električnu gamu do 2030. godine.

Podsećanja radi, Volvo je nakratko pokazao zatamnjenu sliku EX30 tokom predstavljanja EX90. Tizer ukazuje na vozilo sličnog stila kao EX90, ali u manjem formatu. Očekuje se da će EX30 biti baziran na SEA modularnoj EV platformi iz Volvoove matične kompanije Geely. Platforma je debitovala 2021. godine i ima 800-voltni električni sistem za brzo punjenje.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 276Komentari