home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Honda CR-V

Ideja da ćemo od 2035. kupovati samo nove električne automobile (na baterije) čini se sve manje izvesnom jer mnogi proizvođači ozbiljno računaju na vodonik kao pogonsko gorivo – u klasičnim motorima s unutrašnjim sagorevanjem ili sistemima s gorivim ćelijama vodonika.

Honda je jedan od tih proizvođača, a sada je objavila da je uspela da prilično smanji cenu celog sistema s gorivim ćelijama vodonika i da će ga ugraditi u novi model CR-V, kao jednu od opcija.

Proizvodnja počinje sledeće godine u fabrici u Ohaju. CR-V na vodonik će biti zamena za Clarity Fuel Cell, limuzinu koja se nudila u Kaliforniji od 2017. do 2020. godine, piše Revija HAK.

Zanimljivo je da će ovaj novi model takođe imati opciju priključka na električnu energiju (slično plug-in hibridima) kako bi mu se omogućilo da ponudi malu količinu električnog dometa, a da pritom ne koristi vodonik.

Pogonski sistem s gorivim ćelijama je razvijen u saradnji s General Motorsom (pretvara vodonik u električnu energiju za napajanje elektromotora) i navodno je veliko poboljšanje pogonskog sklopa starog Clarityja i koristi 80 posto manje platine nego pre. To utiče na veliki pad cene (tačne brojke još nisu objavljene).

CR-V s gorivim ćelijama će se pridružiti Toyoti Mirai i Hyundaiju Nexo te drugim najavljenim automobilima koje će pokretati vodonik. Ova ideja sve više golica i proizvođače poput BMW-a, Renaulta…

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Honda čitanja : 478Komentari