home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Red Bull RB17

Red Bull RB17 je prvi put najavljen 2022. godine, i to kao hiperautomobil sa hibridnom tehnologijom i 919 kW/1250 KS. Tada je takođe potvrđeno da će ga dizajnirati F1 legenda Adrian Newey.

U međuvremenu, direktor Red Bull F1 tima Kristijan Horner je u nedavnom intervjuu rekao da ćemo saznati više ove godine, kada automobil bude u potpunosti otkriven.

Sada najnovije vesti kažu da će RB17 imati atmosferski V10 motor a ne twin-turbo V8 kako se mislilo. Newey je dodao da će V10 motoru asistirati mali električni motor sa 200 KS.

Newey je ranije rekao da cilja na težinu praznog vozila od samo 900 kg, što bi bio impresivan podvig. To ga čini lakšim od Aston Martina Valkyrie AMR Pro, koji je takođe dizajniran uz njegov doprinos. Međutim, to bi i dalje bilo oko 48 kg više nego što ima Gordon Murray Automotive T.50s.

Kako se najavljuje, RB17 će biti jedan od najaerodinamičnijih automobila u istoriji, a između ostalog će dobiti i multifunkcionalno aktivno oslanjanje. Takođe, Michelin će napraviti specijalne gume za RB17.

Newey tvrdi da će RB17 moći da ostvaruje vremena kruga kao i F1 bolid.

Red Bull planira da proizvede ukupno 50 primeraka RB17, uz najavu da bi promocija mogla da bude održana na Velikoj nagradi Austrije 2025. godine.

Prvi serijski primerci se očekuju 2026. godine, a procene sugerišu da će hiperautomobil koštati oko 5 miliona funti.

Međutim, treba reći da vlasnici neće moći da ga voze javnim putevima, jer se radi o hiperautomobilu samo za stazu.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 366Komentari