home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ian Callum Aston Martin Vanquish

Ian Callum je nakon dve decenije rada za Jaguar odlučio da krene svojim putem. Pritom je odlučio i da popravi neke od svojih ranijih kreacija.

Jedna od njih je upravo Aston Martin, i to prvi Vanquish. Callum je, naime, za Ford vezan još od 1979. godine, a tokom godina je dizajnirao popularne Fordove poput Fieste, Mondea ili Escorta RS Cosworth, a njegov potpis nalazimo i na Volvou i Mazdi. Jedna od najpoznatijih kreacija je ipak Aston Martin DB7 iz doba kad je slavna marka bila deo američkog koncerna. A DB7 je bio izvor legendarnog Vanquisha, po mnogima najlepšeg GT-a u novijoj istoriji, piše Index.hr.

Ian Callum Aston Martin Vanquish

I upravo mu otuda i pravo da njegov prvi samostalni projekat u vlastitoj kompaniji Callum Designs bude upravo Vanquish. A kao što mu ime govori, Vanquish 25 će biti limitiran na 25 primeraka. Verovali ili ne, Callum je na modifikacijama i modernizaciji dizajna radio punih 18 meseci. Na kraju, radi se o više od 100 dizajnerskih novosti, a navodno idu puno dalje od karbonskih branika i LED svetala. Iznutra su promene uočljivije, s potpuno novim centralnim delom kokpita koji je morao da ugosti ekran infotainmenta, ali i mehanički sat iz Bremonta. Prednja sedišta su nova, a zadnja su jednostavno uklonjena.

Ian Callum Aston Martin Vanquish

Automobil je sada postavljen na 22-inčne naplatke, dok je ugradnjom novog oslanjanja klirens 10 mm bliži podlozi. Ugrađene su i kompozitne kočnice, ali najbolja novost je da je originalni V12 dragulj zadržan. 5,9 litara je i dalje radni volumen, ali je izmenama na elektronici snaga podignuta za 60 KS na konačnih oko 530 KS. Za one koji žele više Callum će ponuditi i moderniji automatski menjač.

I na kraju cena. Ako želite stari Vanquish u obnovljenom izdanju platićete ga 550.000 funti i dobiti krajem sledeće godine.

Izvor: Index.hr

Foto: Callum Designsčitanja : 315Komentari