home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : Tanjug

Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, kao i o obliku, boji, dimenziji i sadržini registarskih tablica, trebalo bi da počne da se primenjuje od 5. jula ove godine.

Pravilnik je objavljen 29. decembra 2007. u "Službenom glasniku Republike Srbije", stupio je na snagu 5. januara, a počeće da se primenjuje po isteku šest meseci od dana stupanja na snagu. Registarske tablice izdate do dana početka primene pravilnika zameniće se registarskim tablicama utvrđenim ovim pravilnikom prilikom produženja važenja registracije motornog, odnosno priključnog vozila, a najkasnije do isteka godinu dana od dana početka primene.
Vozila registruje organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnijih poslova na čijoj teritoriji vlasnik vozila ima prebivalište, odnosno sedište, navedeno je u pravilniku.

Registarska tablica za motorno vozilo je bele boje, oivičena crnom linijom i na njoj je sa leve strane, na plavoj podlozi, belim slovima ispisana međunarodna oznaka Republike Srbije. Na tablici crnim slovima ispisana je oznaka registarskog područja, a crnim ciframa i slovima ispisan je i registarski broj vozila. Između oznaka registarskog područja i registarskog broja vozila utisnut je crveni štit na kome je beli krst između četiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta.
Registarski broj vozila sastoji se od cifara "0" do "9" i kombinacija slova na dve pozicije, navodi se u pravilniku i dodaje da su slova registarskog broja sva slova latiničnog pisma i latinična slova "X", "Y" i "W". Oznaka registarskog područja na registarskoj tablici ispisuje se i na ćiriličnom pismu, ispod utisnutog crvenog štita.

Prilikom prve registracije vozila, kao i prilikom produžavanja važenja registracije, za vozilo se izdaje registraciona nalepnica koja se postavlja na motorno vozilo sa vetrobranskim staklom, sa unutrašnje strane, na donjem delu. Registraciona nalepnica se postavlja na motocikl, spolja na vetrobransko staklo, ako ga ima, ili na ravnom delu vozila kod uređaja za osvetljavanje, a na priključno vozilo, spolja na levoj polovini zadnje strane na vidnom mestu.
Saobraćajna dozvola se smatra važećom samo kada je registraciona nalepnica postavljena na vozilo po propisanim uputstvima, navedeno je u pravilniku.čitanja : 2389Komentari

Vecito imamo neke strucnjake koji namerno nece da trajno rese probleme. Logicno je da izmedju oznake grada i broja bude grb Srbije koji se nalazi na zastavi, naravno sa krunom.

Autor Slavisa 01 Jul 2008, 07:55

Kako li ce se cirilicom pisati slova X, Y i W ?

Autor Tanja 01 Jul 2008, 13:39

1.Pocinje li danas da se primenjuje ovaj novi Pravilnik o registraciji i tablicama za motorna vozila?
2.Mogu li se birati kombinacije brojeva i slova izuzev regstarske oznake grada...?

Autor Aleksa 05 Jul 2008, 08:01

Izdavanje novih registarskih tablica počeće krajem godine, a ne 5. jula, kako predviđa novi pravilnik.
Kako saznaje B92, odlaganje je usledilo zbog tehničkih problema.

Autor auto 05 Jul 2008, 14:18

Zna li se ta;an datum izdavanja novih tablica i saobra'ajnih doyvol , i dali se menja i voza;ka dozvola ujedno prilikom registracije voyila.

Autor Dragan - Ivanjica 28 Jul 2008, 11:56

prve informacije iz oblasti registracije vozila na internetu

Autor Milan 06 Sep 2009, 01:10