home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Proizvođači automobila u Slovačkoj za sada, uprkos svetskoj krizi, ne planiraju smanjenje proizvodnje automobila, niti očekuju da će morati zbog smanjene potražnje na zapadnim tržištima da otpuštaju radnike.

Slovačke fabrike u predstojeće mesece gledaju sa više optimizma nego susedi u Češkoj i Poljskoj pre svega zato što su orijentisane na proizvodnju manjih, jeftinijih, štedljivih modela, a takođe i zato što za razliku od svetskih trendova u Slovačkoj potražnja za novim automobilima i dalje beleži rast.
Samo u septembru u Slovačkoj je registrovano 7.089 novih automobila i vozila do 3,5 tone, što je za 24 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, saopštilo je slovačko Udruženje automobilske industrije.
Od početka godine registrovano je 71.643 novih automobila u Slovačkoj, što je za 20 odsto više nego u istom periodu lane.
Fabrika PSA Pežo Sitroen ne odustaje zato od svog plana da u svojim pogonima u Trnavi proizvede ove godine 200.000 automobila, iako, kako je rekao slovačkoj agenciji SITA portparol fabrike Petr Švec, "smanjenje potražnje na svetskim tržištima jeste činjenica".
"Orijentisani smo na prozivodnju manjih automobila sa motorima sa niskom potrošnjom i malim emisijama gasova a ti modeli su otporniji na sadašnja kolebanja na tržištu",kazao je Švec.
Kia Motors iz Žiline takođe ne odustaje od ambicioznog plana da ove godine poveća proizvodnju automobila sa prošlogodišnjih 145.000 na 220.000 komada.
Zbog pada potražnje za novim automobilima u evrozoni za 15 odsto proizvodnju smanjuje vodeći češki prozivođač automobila Škoda iz Mlade Boleslave čiji pogoni će stati umesto na planirana dva dana, na čitavih nedelju dana.

Izvor : Beta.co.yučitanja : 855Komentari