home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Češka "Tojota Pežo Sitroen" (Toyota Peugeot Citroën - TPCA) iz gradića Kolin najavila je da planira da poveća proizvodnju, za razliku od ostalih fabrika automobila u srednjoj Evropi koje su suočene sa krizom poslovanja.

Dok se u Francuskoj već štrajkuje, u ostalim češkim fabrikama se očekuju otpuštanja, a Slovaci smanjuju proizvodnju, kolinski TPCA je najavio da će naredne godine plasirati 20.000 vozila više.

Zajedničko preduzeće japanske firme "Tojota Motor" i francuskog PSA naredne godine će, prema planovima, proizvesti 340.000 automobila modela "tojota ajgo" (aygo), "pežo 107", "sitroen C1", preneli su češki mediji.

Povećanje proizvodnje zahteva investicije od 150 miliona kruna (šest miliona evra), a kompanija će zaposliti još sto ljudi, saopšteno je iz informativnog odeljenja fabrike.

Povoljnost je to što fabrika proizvodi male automobile, čija je potražnja trenutno u porastu, naročito u zapadnoj Evropi.

Ostale fabrike automobila u Češkoj nisu u takvoj kondiciji i globalna kriza ih je naterala da najave otpuštanje ukupno 3.500 radnika.

Radi se, prvenstveno o agencijskom personalu, i dostavljačima, a u manjoj meri o proizvodnim radnicima, rekao je na konferenciji za novinare predsednik češkog Udruženja automobilske industrije Martin Jahn.

"Za firme je sada važno da prežive. Bliže se kolektivni pregovori o platama za sledeću godinu i sindikati ne bi trebalo da preteruju za zahtevima", upozorio je Jahn.

Udruženje je pozvalo češku vladu i Evropsku uniju da tokom trajanja globalne krize ne opterećuju automobilsku industriju novim zakonima kao što su REAĆ (propis u vezi sa hemijskim suspstancama i njihovim bezbednim korišćenjem), ugljen dioksid, ograničenje kretanja kamiona, koje bi značile nove finansijske troškove.

U susednoj Slovačkoj problemi se javljaju u bratislavskom Folksvagenu i PSA Pežou u Trnavi. Zaposleni su novinarima potvrdili da je je rukovodstvo PSA ukinulo drugu smenu petkom.

Iako fabrika PSA, preko portparola Petera Šveca, ostaje pri najavama da će ove godine povećati proizvodnju za deset odsto, premijer Slovačke Robert Fico smatra da je kriza u auto industriji ozbiljna stvar.

"To je upravo grana industrije, koja najviše može da uspori privredni rast", rekao je Fico na vanrednoj konferenciji za novinare u nedelju.

Izvor : Tanjug.co.yu čitanja : 1119Komentari