home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Francuski "Reno" demantovao je da je pregovarao o kupovini "Krajslerove" filijale "Džip" (Jeep), u trenutku kada rekordno niska prodaja kola i finansijska kriza podstiču najnovije pregovore o udruživanju tri američka auto-giganta, u okviru nove runde globalne konsolidacije kompletne industrije.

Tri velikana iz Detroita, "Dženeral motors" (GM), "Ford" i "Krajsler", u pokušaju da obezbede svež novac i dok se bore sa padom prodaje na domaćem tržištu zbog visoke cene goriva i ekonomske recesije, spremaju se da prodaju pojedine filijale u SAD i inostranstvu ili pokušavaju da se udruže kako bi smanjili troškove proizvodnje, ističu analitičari.

Izvori bliski njujorškom investicionom fondu "Serberus" tvrde da su u toku pregovori o prodaji "Krajslerovih" poslova "Renou", u celini ili delimično, što je francuska kompanija najodlučnije demantovala.

"Serberus", većinski vlasnik "Krajslera", razgovara i o transakciji koja bi omogućila da GM kupi deo "Krajslerovih poslova", kao alternativa kompletnoj prodaji njegovog manjeg rivala.

"Nema pregovora o tome, mi pokušavamo da se ponašamo u skladu sa sadašnjom situacijom," rekao je portparol "Renoa" Frederik L Grev.

"Reno" je prošle sedmice imenovao Patrika Paletu za šefa proizvodnje, kako bi ostavio više vremena sadašnjem direktoru Karlosu Gonu da se bavi strategijom kompanije, uključujući i pitanja udruživanja i preuzimanja.

Gon, koji je istovremeno i šef japanskog partnera "Nisan", u kome "Reno" drži 44 odsto akcija, nikada nije krio želju da vidi "Reno" kako se vraća na američko tržište, ali je kompanija odabrala širenje prema tržištima koja imaju visoku stopu rasta, kao što je Kina, ocenjuje Rojters u izveštaju iz Pariza.

Izvori blisku "Renou" tvrde da je francuska kompanija pokazala interes za "Krajsler" i da procenjuje različite mogućnosti, od udruživanja do preuzimanja "džipa", jedne od najvrednijih "Krajslerovih" robnih marki.

"Vol strit džornal" piše danas da potencijalni kreditori daju punu podršku pregovorima o udruživanju između GM i "Krajslera" dok velike banke, kao "Dži Pi Morgan" žele da smanje ulaganja u auto-industriju.

Mediji špekulišu da GM razmatra mogućnost kupovine "Krajslerove" linije za montažu višenamenskih vozila tipa minivan i njegove fabrike za izradu kamiona u Meksiku.

Japanski mediji izveštavaju da je "Ford", u okviru plana obezbeđivanja svežeg novca za poslovanje, okončao plan prodaje dela akcija u "Mazdi" većem broju japanskih firmi, uključujući i osiguravajuća društva.

"Ford" namerava da proda svoj deo od 33,4 odsto deonica u "Mazdi."

Izvor : Tanjug.co.yu

Foto: Jeepčitanja : 1040Komentari