home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nemački "Folksvagen" je postao najveća svetska kompanija po tržišnoj vrednosti premašivši američkog naftnog giganta "Ekson", jer je vrednost akcija tog proizvođača automobila na frankfurtskoj berzi danas udvostručena.

Nakon što je firma "Porše" najavila plan o povećanju udela u "Folksvagenu" na 75 odsto, sa sadašnjih 42,6 odsto, to je navelo neke kratkotrajne ulagače na kupovinu akcija tog nemačkog auto-giganta pa je njihova vrednost na berzi porasla za čak 485,01 evro, ili 93 odsto, na nešto više od 1.005 evra, prenela je agencija Blumberg.
Od početka godine se vrednost akcija "Folksvagena" uvećala čitavih šest puta, tako da tržišna vrednost te firme trenutno iznosi 367 milijardi dolara, što je više od vrednosti američke naftne kompanije "Ekson mobil" (343 milijarde dolara).
Kompanija "Porše" je 2005. počela da prikuplja akcije "Folksvagena", kako bi zaštitila veze sa svojim najvećim dobavljačem. Do 26. oktobra je rukovodstvo "Poršea" tvrdilo da je njegov cilj udeo od tek nešto iznad 50 odsto, a izvršni direktor firme, Vendelin Videking, izjavio je početkom meseca na Auto-salonu u Parizu da bi udeo od 75 odsto u "Folksvagenu" bio "nerealan" zbog tržišnih turbulencija.
Znatno poskupljenje akcija "Folksvagena" zabeleženo je, inače, u periodu kada se evropska, a cela svetska auto industrija nalaze, zbog zastoja u globalnoj ekonomiji, u velikoj krizi.
Septembarska prodaja automobila na evropskom tržištu opala je visokih 8,2 odsto, a sa velikim padom plasmana vozila suočavaju se i vodeći proizvođači u Japanu, SAD i drugim zemljama.

Izvor : Tanjug.co.yu

Foto : Volkswagen čitanja : 1790Komentari