home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Američki proizvođač automobila "Dženeral motors", koji sada troši svoju gotovinu zbog pada prodaje automobila u SAD, sve je bliži bankrotstvu u očekivanju da li će autoindustrija dobiti drugu turu vladinih zajmova.

Analitičari smatraju da samo federalna pomoć može sprečiti kolaps najvećih američkih proizvođača automobila, prenela je agencija Blumberg.
Izgledi prinudne likvidacije povećali su mogućnost da GM zatraži novi federalni zajam. Kompanija je 7. novembra saopštila da bi već do kraja godine mogla iscrpeti svu svoju gotovinu. GM je na dan 30. septembra raspolagao sa 16,2 milijarde dolara gotovine, manje od 21 milijarde dolara krajem juna, a potrebno mu je 11 milijardi dolara za plaćanje mesečnih računa.
"Bankrot ne bi rešio naše sadašnje probleme s likvidnošću", ukazala je portparol kompanije Rene Rašid-Merem i dodala da to nije opcija za GM jer bi stvorila više problema nego što bi rešila.
Prodaja automobila GM u SAD, koja je opala 21 odsto u trećem kvartalu i 45 procenata u oktobru, "bila bi katastrofalna" ukoliko bi bilo objavljeno bankrotstvo, ukazao je izvršni direktor kompanije Rik Vagoner.
Rukovodstvo kompanije je, posle gotovo 73 milijarade dolara gubitaka od kraja 2004, počelo da smanjuje broj zaposlenih i zatvara pogone.
Vagoner je predočio da je kompaniji potreban paket pomoći pre nego što novoizabrani predsednik Barak Obama u januaru stupi na dužnost.
Postoji bojazan da investitori zaključe da GM neće uspeti da opstane. Akcije te kompanije iz Detroita su juče na berzi u Njujorku skliznule na 3,36 dolara, na najniži nivo od 1949, umanjivši njenu tržišnu vrednost za 600 miliona dolara, na oko 2,05 milijardi dolara , pošto je "Dojče banka" procenila da bi deonice GM za godinu dana mogle postati bezvredne.

Izvor : Tanjug.co.yu

Foto : Chevrolet čitanja : 799Komentari