home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Demokratske vođe Kongresa SAD i zvaničnici Bele kuće postigli su danas okvirni dogovor o 15 milijardi dolara vrednom paketu zajmova za spasavanje američkih prozivođača automobila koji će vladi dati izvanrednu moć u reorganizaciji autoindustije. Ipak, spasavanje je i dalje suočeno sa preprekama pošto su republikanski zakonodavci istakli velike rezerve.

Dogovor treba da otvori priliv državnih zajmova u Detroit i da nad velikom trojkom fabrikanata motornih vozila postavi "automobilskog cara" zaduženog za reorganizaciju, koga će imenovati predsednik Buš.
Kongres bi već danas mogao da glasa o planu, a novac bi mogao da krene ka Dženeral Motorsu (GM), Fordu i Krajzleru (Chrysler) odmah zatim.
Do proboja u pregovorima je došlo kada je postignut kompromis kojim "automobilski car" može da poništi odobrene zajmove i ukine svaku novu federalnu pomoć proizvođačima koji ne zaključe sporazume sa radničkim sindikatima, kreditorima i drugima kako bi osigurali preživljavanje do proleća.
Tim ovlašćenjima "car" u suštni može da pošalje kompanije u bankrotstvo.
Predstavnica za štampu Bele kuće Dana Perino kaže da je ovim dogovorom "veliki napredak učinjen u zašiti poreskih obveznika i osugaranju da će kratkoročno finansiranje biti dostupno samo onim kompanijama koje budu sprovele dramatičnu reorganizaciju." 

Izvor : Beta-AP

Foto : Cadillac čitanja : 687Komentari