home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Fiat garantuje penalima

17 Dec 2008 - 00:44 Vesti Link

Preuzeto sa : Novosti.rs

“Fijat” će do 31. marta sigurno uplatiti ulog od 200 miliona evra za zajedničko preduzeće sa našom državom i neće odustati od posla u Srbiji. U protivnom, morao bi da plati penale od 50 miliona evra, što je predviđeno ugovorom o strateškom partnerstvu - saznaju “Novosti”.

Izvor "Novosti" tvrdi da je za posao u Kragujevcu čvrsto garantovao jedan od “Fijatovih” čelnika u telefonskom razgovoru sa međunarodnim finansijskim ekspertom, koji je angažovan na realizaciji projekta “Fijat automobili Srbija”.
Jedan od ključnih menadžera “Fijata” raspitivao se, saznaju “Novosti”, i otkud u srpskim medijima dilema da li “Fijat” dolazi ili - ne, kada je zajedničko preduzeće formirano u periodu kada se već znalo za globalnu ekonomsku krizu. Italijanski menadžer je u telefonskom razgovoru konstatovao da je “Fijat” već u Srbiji.
Nelagodno se osećao i potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić na zatvorenom sastanku sa poslovodstvom i čelnicima sindikata Grupe “Zastava vozila”, kada mu je postavljeno pitanje šta će biti sa “Zastavom” ukoliko do ovog posla ne dođe.
- Ministar je rekao da je sto odsto siguran da Italijani dolaze - kaže jedan od učesnika sastanka. - Uostalom, iznos od 50 miliona evra dovoljan je da se kupe dve najsavremenije karoserijske linije na svetu, koje bi se dopremile u “Zastavu”.
Tim novcem možemo da napravimo modernu fabriku koja će biti poželjna za druge automobilske proizvođače kada prođe kriza.
U Kragujevcu je tema i najava potencijalnog partnerstva “Fijata” i “Pežoa”.
- Ukrupnjavanje velikih kompanija je jedan od načina da se prevaziđe kriza u svetskoj automobilskoj industriji - kaže mr Vlado Vučković, član Gradskog veća zadužen za privredu, koji je uključen u pregovore sa “Fijatom”. - “Fijatovo” preduzeće u Kragujevcu u tim okolnostima može samo da profitira i da doprinese povećanju proizvodnje kod automobilskih giganata na rentabilnih 5,5 miliona automobila godišnje.

Autor : M. Đošovićčitanja : 859Komentari