home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vest da je vlada odlazećeg predsednika SAD Džordža Buša spremna da bez odlaganja odobri kredite posrnulim autogigantima iz Detroita sinoć je uticala na osetan rast cena akcija "Dženeral motorsa" (GM), "Forda" i "Krajslera", na njujorškom Volstritu, izveštava agencija Blumberg.

Akcije GM - a i "Forda" su poskupele blizu 23 i bezmalo četiri odsto, "Krajslera oko 13 procenata, dok je cena hartija jednog od vodećih svetskih proizvodjača automobilskih delova, kompanije "Lier korp.", uvećana 23 odsto, nakon što je Bela kuća saopštila da će "trojka" uskoro moći da koristi trogodišnji vladin kredit u ukupnoj vrednosti od 17,4 milijarde dolara.
   Uprkos osetnom rastu cena hartija autokompanija ključni Dau džons indeks akcija noćas je, u završnoj trgovini na Volstritu, bio u blagom padu, od 0,30 odsto - na 8.579,11 poena - jer je na konačnu vrednost tog indikatora odlučujuće uticalo dalje pojeftinjenje nafte i drugih energenata u SAD.
   Druga dva indeksa na Volstritu - indikator visokotehnoloških kompanija - Nazdak - i finanansijskih i trgovinskih firmi -  Standard purs - na kraju ove poslovne sedmice su blago ojačali.
   Indeks Dau džons, kojim se meri prosečna vrednost akcija 30 vodećih američkih industrijskih kompanija, izgubio je tokom minula tri dana bezmalo četiri odsto predjašnje vrednosti, dok je od 1. decembra oslabio nešto skromnije - 2,8 procenata.
   Američko tržište akcija je od letos u osetnom padu, a tri vodeća tehnička indikatora poslovanja na Volstritu ove godine su oslabili, u proseku, izmedju 36 i 40 odsto.
   Ekonomisti kao glavni razlog tako oštrog pada vrednosti glavnih indeksa akcija na Volstritu navode tekuću oštru finansijsku krizu na američkom tržištu.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Chevroletčitanja : 728Komentari