home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Američki proizvođači automobila dobiće 17,4 milijarde dolara državne pomoći za spas od potpune propasti. Vladini zajmovi biće opozvani ukoliko proizvođači automobila ne uspeju da održe pozitivno poslovanje do 31. marta.

Američka vlada odobrila je do 17,4 milijarde dolara pomoći za spas posrnule automobilske idustrije, saopštio je visoki zvaničnik u američkoj Vladi koji je želeo da ostane anoniman.

Sredstva, koja će biti povučena iz fonda od 700 milijardi dolara, ranije odobrenog za spasavanje finansijskog sektora, biće dodeljena fabrikantima automobila "Dženeral motors" i "Krajzler".

Oko 13,4 milijarde biće im stavljeno na raspolaganje u decembru i januaru, od čega 9,4 milijarde "Dženeral motors-u" i 4 milijarde "Krajzleru". Četiri milijarde dolara biće dostupno kasnije.

"Dozvoljavanje automobiliskim kompanijama da propadnu ne bi bilo odgovorno postupanje," rekao je američki predsednik Džordž Buš posle objave o paketu pomoći.

Buš je rekao da bankrotstvo ne bi bilo dobro za proizvođače automobila u ovom trenutku i da bi se time zadao "neprihvatljivo bolan udarac američkim radnim ljudima".

Odlazeći američki predsednik je dodao da ovaj paket za spasavanje auto-industrije dolazi uz uslove. Naime, kompanijama se daje rok do 31. marta da izrade planove za restrukturiranje kojim će moći da postanu funkcionalne.

Kompanije imaju obavezu da do kraja marta obezbede pozitivan poslovni bilans, što ne znači da moraju da imaju profit, ali moraju da teže ka tome u relativno skorijoj budućnosti, objasnio je zvaničnik američke Vlade.

Buš je pozvao proizvođače automobila da donesu teške odluke da bi odmah postali funkcionalni, jer je alternativa bankrotstvo.

"Proizvođači automobila i sindikati moraju da znaju šta se reskira, i da naprave potrebne odluke da se reformišu", rekao je Buš.

Bušov plan spasavanja je kratkoročan, dok će dugoročni planovi za spasavanje auto-industrije biti ostavljeni dolazećoj administraciji predsednika Baraka Obame koji od Buša preuzima dužnost 20. januara.

Izvor : rts.rsčitanja : 747Komentari