home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Američki autogiganti - "Dženeral motors" (GM) i "Krajsler" - dobiće oko 3,3 milijarde dolara zajma od Kanade i njene provincije Ontario, izjavio je premijer te zemlje Stefan Harper.

On je precizirao da će od pomenute sume pogonima GM u Kanadi biti odobreno oko 2,3 milijarde dolara, dok je za "Krajsler" rezervisana suma u vrednosti od milijardu dolara, prenela je agencija Blumberg.
Rukovodstvo GM-a je ranije tražilo od Kanade finansijsku pomoć od 2,4 milijarde dolara, dok "Krajsler" nije pominjao sa kojom sumom zajma bi bio zadovoljan.
Vest da će dva posrnula američka automobilska giganta dobiti kredite od Kanade usledila je samo dan nakon odluke američke vlade da im do kraja ove godine i tokom januara odobri trogodišnji zajam u vrednosti 13,4 milijarde dolara.
Detroitska "trojka" , kako u SAD nazivaju GM, "Krajsler" i drugog po veličini američkog proizvođača automobila - "Ford", ove godine je poslovala sa velikim gubicima i na ivici je bankrota.
Uprkos velikim poslovnim teškoćama predstavnici "Forda" su izjavili da njihova kompanija neće učestvovati u raspodeli vladinog zajma vrednog 13,4 milijarde dolara, ali su izrazili zainteresovanost za dobijanje pomoći iz fonda od četiri milijarde dolara koji će biti oprerativan tokom februara iduće godine.
Izvršni direktori sve tri kompanije su, inače, pre dve sedmice u američkom Kongresu izjavili da će autogiganti ukoliko im se hitno ne odobri obilna federalna pomoć ubrzo bankrotirati, što bi dovelo tokom naredne godine do gubitka više od dva miliona radnih mesta širom SAD.
Odlažeći predsednik SAD Džordž Buš je u petak izjavio da bi dalje oklevanje američke vlade, u ukazivanju pomoći posrnuloj domaćoj autoindustriji, a u toku velike finansijske krize, moglo shvatiti kao "izuzetno neodgovorno ponašnje".
Novoizbarani predsednik SAD Barak Obama je takođe obećao pomoć autogigantima iz Detroita, ali uz uslov da racionalizuju svoje poslovanje i opredele se masovnu proizvodnju ekoloških čistijih vozila.

Autor : Tanjug.co.yučitanja : 701Komentari