home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanski proizvođač mini automobila "Suzuki" odlučio je da smanji proizvodnju u zemlji za oko 30.000 jedinica, pošto je globalna recesija drastično smanjila potražnju za vozilima i prinudila japanske kompanije na veliki broj otkaza i dalje kresanje proizvodnje. Domaća proizvodnja "Suzukija" biće smanjena na 1,16 miliona vozila, u odnosu na raniji plan od 1,19 miliona, saopšteno je u sedištu kompanije, u mestu Hamamacu.

Kompanija je takođe odlučila da ukine 850 radnih mesta do kraja meseca i da otpusti 110 zaposlenih na određeno vreme do kraja maja iduće godine, prenela je agencija Blumberg.
"Suzuki" se tako priključio "Hondi" i drugim velikim japanskim auto-kompanijama koje zbog recesije smanjuju proizvodnju i otpuštaju radnike.
Prodaja vozila u Japanu će naredne godine pasti na najniži nivo za 31 godinu, usled rasta nezaposlenosti i privrednog usporavanja, procenilo je Udruženje japanskih proizvođača automobila.
"Suzuki", proizvođač sportskog terenca "vitara", očekuje najveći pad profita u poslednjih osam godina u fiskalnoj godini koja se završava 31. marta 2009. Novembarska prodaja putničkih vozila u Indiji, "Suzukijevom" najvećem trzištu manjih automobila, smanjena je na najniži nivo u poslednjih pet godina zbog sve oštrijih uslova kreditiranja.
Stanje ostalih japanskih, evropskih i američkih auto-kompanija je gotovo isto.

"Tojota" je još jednom revidirala predviđanje zarade u fiskalnoj 2008. godini i sada očekuje operativni gubitak od 150 milijardi jena (1,2 milijarde evra), što je njen prvi manjak od marta 1941. godine. Najveći proizvođač vozila na svetu očekuje neto profit od 50 milijardi jena (400 miliona evra) u poslovnoj godini koja se okončava krajem marta, što je za 90,9 odsto manje od ranijih prognoza.

"Tojota" je takođe revidirala prodaju čitave grupacije za 540.000 vozila, u odnosu na procenu iz jula da će prodati 8,96 miliona jedinica. Izmenjena procena prodaje je 4,4 odsto manja nego minule godine, kada je isporučeno 9,37 miliona vozila "Tojote" i njene dve filijale - "Dajhacu" i "Hino motori." "Tojotina" prodaja u SAD, njenom tradicionalno najprofitabilnijem tržištu, pala je u novembru 34 odsto zbog finansijske krize, isto koliko i u Evropi, dok je južnokorejski "Hjundaji" zabeležio pad prodaje u SAD prošlog meseca od 40 odsto, a "Kija" od 37 procenata.
Odlazeći američki predednik Džordž Buš, ali i njegov naslednik Brak Obama, zatražili su od domaćih proizvođača automobila da hitno pripreme planove za budućnost, pošto je državni paket zajmova "Dženeral motorsu" i "Krajsleru" od oko 17 milijardi dolara omogućio njihov privremeni opstanak.
U nedeljnoj radio poruci naciji, Buš je rekao da novi program pomoći daje auto-kompanijama tri meseca "lufta" da sačine programe reorganizacije, uz smanjenje radničkih nadnica i ograničavanja direktorskih zarada, dok Obama smatra da će auto-kompanije morati da preduzmu i druge "bolne" korake restrukturisanja, preneo je "Glas Amerike".
Japanski izvoz automobila oštro je pao u svim regionima, ali je najviše pogođen u SAD, padom od rekordnih 33,8 odsto. Isporuke u Evropsku uniju smanjene su 30 odsto, u Kinu 24,5 procenata, što je najveći pad od 1995. godine, a u Aziju 26,7 odsto, izvestio je Rojters.
Japanske kompanije već su preduzele oštre mere štednje, tako da će "Tojota" do 31. marta naredne godine otpustiti 3.000 sezonskih radnika.
"Nisan" je odlučio da smanji proizvodnju za 225.000 kola i da otpusti 2.000 radnika po ugovoru, "Honda" smanjuje proizvodnju za 314.000 vozila i za tri meseca će pripremiti otkaz za 760 radnika, "Micubiši" smanjuje montažu za 110.000 kola i otpušta 1.100 randika, "Mazda" kreše proizvodnju za više od 173.000 jedinica i do 31. januara će otpustiti 1.500 radnika angažovanih po ugovoru.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Suzuki i Toyotačitanja : 825Komentari