home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić sledećeg petka putuje u Torino, gde će razgovarati sa predstavnicima Fijata.

On je najavio da će se vratiti sa konkretnim biznis planom za fabriku automobila u Kragujevcu za ovu godinu, dodajući da će u martu svakako krenuti proizvodnja "punta", koja bi ove godine trebalo da bude četiri puta veća nego u prošloj.

Uposlenost Zastave u ovoj godini, istakao je, biće mnogo veća nego prošle godine, a i proizvodnje će biti mnogo veća nego u 2008. kada je proizvedeno 11 hiljada vozila.

Prema njegovim rečima, kolika će proizvodnja biti u Zastavi zavisi od toga da li će biti potpisan trgovinski sporazum sa Belorusijom, koji se očekuje početkom marta, kao i da li će Rusija odobriti kvotu za izvoz od deset hiljada automobila iz Srbije.

Komentarišući aktivnosti sindikata u Zastavi, Dinkić je rekao da se u sindikatu sve češće pojavljuju "ideje upravljanja". On je naveo da sindikat "nije taj koji će reći šta će da se se proizvodi u Zastavi", kao i da to čak ne zavisi ni od Vlade Srbije.

Inače, već je najavljena mogućnost odlaganja ugovorenih investicija Fijata u Zastavu zbog ekonomske krize, a još je neizvesno da li će italijanska kompanija u martu uplatiti 200 miliona evra, kao i da li će se u Kragujevcu proizvoditi novi modeli automobila.

Vlada Srbije i italijanski Fijat osnovali su zajedničko preduzeće Fijat Srbija koje bi trebalo da preuzme imovinu i radnike kragujevačke fabrike automobila Zastava do 15. aprila i proizvodi Fijatova vozila.

Sindikat zapretio protestima

Samostalni sindikat Zastava automobili je zatražio od državnih funkcionera da najkasnije do 17. februara saopšte istinu o realizaciji ugovora sa Fijatom i najavio da će u suprotnom organizovati proteste.

"Od najviših državnih funkcionera tražimo da što hitnije iznesu istinu, odnosno obaveste nas o realizaciji projekta sa Fijatom i alternativnim rešenjima, ukoliko dođe do odlaganja posla sa italijanskom kompanijom", rekao je predsednik Samostalnog sindikata fabrike automobila Zoran Mihajlović.

Izvor : Tanjug.co.yu i B92.netčitanja : 926Komentari