home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanski proizvođač automobila Tojota saopštio je da sa tržišta širom sveta povlači 1,35 miliona vozila zbog problema sa bezbednosnim pojasevima i kvara na izduvnim cevima.

Tojota sa tržišta u Japanu povlači 525.000 vozila tipa "Vic", "Belta" i "Raktis" proizvedenih u periodu između januara 2005. i aprila 2008. U Severnoj Americi, Evropi i drugim tržištima prodato je oko 830.000 vozila "Vic" i "Belta" i ti automobili biće povučeni sa tržišta. Sa nekih tržišta povučen je određeni broj vozila tipa "Jaris hačbek" i "Sedan". Vozila su povučena uglavnom zbog problema povezanih sa steznikom bezbednosnog pojasa, koji bi mogao da se zapali u slučaju sudara. Kod nekih od vozila prodatih u Japanu primećeni su problemi sa izduvnom cevi, koja može da pukne u slučaju pregrejavanja.

Izvor : Danas.rs

Foto : Toyotačitanja : 2203Komentari

Vest da Toyota "sa tržišta širom sveta povlači 1,35 miliona vozila" je apsolutno neistinita. Nazalost, samo govori da novinar koji je ovo napisao ili ne zna sta pise ili namerno pise senzacionalisticki. Termin "recall" se koristi, izmedju ostalog, kada se ispostavi da u automobilima postoji tzv. skriveni defekt , znaci deo ili sklopka koji moze da prouzrokuje problem. Tada se automobili koji su izlozeni tom riziku "recall" sto znaci da ce , u ovom slucaju, Toyota o svom trosku i u svojim servisima, ovaj problem odstraniti na svim automobilima za koje se sumnja da su rizicni. Vlasnici automobila ce dobiti "Recall Notice" sa svim potrebnim uputstvima. Ovo je iobicajena praksa u svetu automobilizma

Autor Goran 29 Jan 2009, 03:54

Za mene je problem sa sigurnosnim pojasevima apsolutno razlog da ga opozovu, jer se navodi da postoji mogucnost da isti ne obave svoju (izuzetno vaznu)funkciju.
Inace ga ne bi ni opozvali, sa obzirom da ovakve stvari samo daju losu sliku o kompaniji.
Ovo je samo dokaz da se greske svima desavaju.

Autor Eki 29 Jan 2009, 08:42

Verovatno je malo nesrećan prevod, ali na servis o trošku fabrike je autor teksta i mislio, nije mislio da će tojota otkupiti nazad od vlasnika milion i nešto automobila zbog pojaseva... Na srpskom nema reči ”recall”... valjda zato što je ceo taj koncept ovde nama nepoznat jer zakon dozvoljava da se svi koji nešto loše proizvedu prave blesavi čak i ako njihov proizvod nekoga ubije...

Autor zoki 31 Jan 2009, 17:34