home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

 

Fiat je poništio odluku o otpuštanju 8.000 zaposlenih zahvaljujući pomoći Vlade Italije, a slične akcije se nagoveštavaju u drugim zemljama Evrope gde su vlade takođe pod teškim pritiskom da spasu radna mesta.

Oko 8.000 radnika "Fiata" - od štaba u Torinu do Sicilije, dobiće pune plate u martu pošto je "Fiat" odustao od planiranog zatvaranja nekoliko fabrika.

To će idućeg meseca podstaći proizvodnju glavnog malog modela "Grande Punto", malog višenamenskog vozila "Multipla", superminija "Alfa Romeo MiTo" i male "Lanče" (Lancia) "Ipsilon" (Ypsilon).

"Smanjujemo otpuštanje", rekao je u petak predstavnik "Fiata" za štampu Gvalberto Ranieri (Gualberto), mada će neke fabrike i dalje biti privremeno zatvorene.

"Fiat" je najveći poslodavac Italije sa 80.000 zaposlenih, od kojih je polovina od prošle jeseni bar neko vreme bila na prinudnom odmoru, uz državnu pomoć.

Vest o odustajanju od otpuštanja izgleda da odražava pozitivan uticaj Vladinog plana za podsticaj privredi od 10. februara, prema kojem se nudi 1.500 evra za povlačenje automobila starih bar deset godina i još veća suma za kupovinu novih koji manje zagađuju.

Međutim, predsednik Udruženja prodavaca automobila Dario Kampanja (Campagna) kaže da je u prodajnim salonima čak pet puta više posetilaca, ali se zbog smanjene ponude kredita proda svega nekoliko automobila.

Evropska unija je u petak izrazila zabrinutost zbog inicijative Italije koja, kako smatra, može biti u suprotnosti sa pravilima o konkurenciji.

Autor : Beta-AP

Foto : Fiatčitanja : 819Komentari