home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Italijanska kompanija „Fijat” je pre četiri dana intenzivno počela da renovira proizvodne hale u fabrici automobila u Kragujevcu. Prema rečima savetnika Ministarstva ekonomije Aleksandra Ljubića, već naredne nedelje će u proizvodnim halama, koje obuhvataju montažu, lakirnicu i karoseriju, otpočeti postavljanje novih podova, zato što su stari od drvenih kocki izmešteni.

U Kragujevcu boravi više od 50 inženjera italijanske kompanije, koji rade na izgradnji potpuno nove fabrike, a osim građevinskih radova, nadgledaju i postavljanje elektroinstalacija, koje će prema svim standardima „Fijata” raditi na 110 volti. Zbog toga će se u krugu „Zastavine” fabrike instalirati potpuno nove trafo-stanice. U isto vreme zagreva se linija koja će proizvoditi „punto” i na kojoj će se ovi automobili sklapati od delova koji stižu iz Italije - kaže Ljubić za „Blic”.
Kako saznajemo u Ministarstvu ekonomije, najviša delegacija „Fijatovih” menadžera će stići polovinom marta u Kragujevac, gde će potpisati aneks ugovora sa „Zastavom”, koji će se pre svega odnositi na odlaganje početka proizvodnje novog modela „Fijata” u Kragujevcu. To znači da će „Fijat” lansirati svoj ekskluzivni model gradskog automobila A klase iz centra Srbije na tržište Evropske unije krajem naredne godine.
„Fijat” nije odustao od ulaganja u srpsku automobilsku industriju jer je punom parom krenuo u pravljenje nove, najmodernije fabrike automobila u Evropi. Tu najsavremeniju tehnologiju dobiće baš Kragujevac. Iz naše fabrike krenuće proizvodnja potpuno novog modela, automobila A klase, koji će po istraživanjima „Fijatovih” stručnjaka biti najaktuelniji na tržištu Evrope, jer neće biti skup, biće lep, u njega će moći da stanu četiri putnika i imaće potpuno novi dvocilindrični motor sa malom potrošnjom - kaže Ljubić.

„Jugo” i „vartburg” u redu za reciklažu

Na listi čekanja, koja sadrži već više od 900 potencijalnih kupaca „punta”, nalazi se, kako saznajemo u kragujevačkoj poslovnici „Zastava prometa”, pre svega vlasnici „juga”, „fiće”, „vartburga”, „moskviča”, „škode” i „golfa”. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je juče da su, prema njegovim informacijama, odobreni prvi krediti građanima koji su u bankama podneli zahteve za potrošačke zajmove 23. i 24. februara, i od juče mogu da podignu i automobile „punto” koje su kupili na kredit. Govoreći o kupovini „punta” po sistemu zamene „staro za novo”, Dinkić je rekao da se pregovara sa vlasnicima centara za reciklažu i distributerima „punta” da građani na jednom mestu mogu da podignu potvrdu o predaji starog automobila i popustu od 1.000 evra na kupovinu novog „punta” kako bi se ubrzala procedura.

Izvor : Blic.rsčitanja : 1328Komentari