home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Na konferenciji za novinare koju su organizovali New York International Auto Show i Mobil 1 u Centru Jacob Javits na Menhetnu, Njujork, Honda FCX Clarity je proglašena za “Najzeleniji automobil na svetu“(2009 World Green Car).

Honda FCX Clarity je izabrana sa inicijalnog spiska od dvadeset dva učesnika, a nominovana od strane pedeset devet članova međunarodnog žirija iz sveta automobilizma iz dvadeset pet zemalja širom sveta.

Emisija gasova na izduvu, potrošnja goriva, kao i upotreba naprednijih tehnologija agregata (izvan postojeće palete agregatskih komponenti), uz specifično usmerenje ka povećanju odgovornosti prema životnoj sredini, bili su osnovni kriterijumi koji su bili uzeti u razmatranje i ocenjivanje. Ali, da bi model bio nominovan za nagradu “Najzeleniji automobil na svetu“, morao je da bude dostupan najmanje na jednom od glavnih svetskih tržišta tokom 2008. godine. Vozilo ili “zelena” tehnologija su mogli da budu prisutni u serijskoj proizvodnji ili kao eksperimentalni prototip sa primenom u bliskoj budućnosti, pod uslovom da su bili ponuđeni na testiranje pojedincima ili novinarima u flotama od deset i više jedinica tokom pomenute 2008. godine.

FCX Clarity je luksuzni sedan sa pogonom na vodonik i potrošnjom od samo 3.3 litra na 100 pređenih kilometara, nulte emisije štetnih gasova na izduvu, koji u potpunosti ispunjava zahteve kupaca premijum klase. I pored činjenice da automobilska industrija može da učini veliki pomak u smislu unapređivanja ovakvih tehnologija, od vlada se očekuje da se pridruže projektu stvaranjem odgovarajuće infrastrukture za punjenje ove vrste goriva. Hondi se jednostavno mora odati priznanje zbog hrabrog poteza koji je učinila rentiranjem modela FCX Clarity svojim klijentima u Kaliforniji i to po ceni od 600 dolara mesečno. „Do trenutka kada će automobili sa gorivnim ćelijama postati potpuno komercijalizovani, proteći će još dosta vremena, ali, sav Hondin neprestani trud u razvijanju ove skupe tehnologije i to u danima kada se vodi računa o svakom centu, zaslužuje svaku pohvalu!“, ocenili su članovi žirija.

"Honda je počastvovana ovom prestižnom nagradom. FCX Clarity predstavlja simbol napretka koji smo ostvarili u razvoju modela sa gorivnim ćelijama i našu posvećenost razvoju modela koji će ispuniti sve društvene ciljeve vezane za očuvanje klimatske stabilnosti, rezerve obnovljivih goriva i transport uz nultu emisiju štetnih gasova”, izjavio je Steve Center, podpredsednik Marketinških operacija, u američkom ogranku Honda Motor Co., Inc.

Izvor : Honda-srbija.rs

Foto : Honda čitanja : 806Komentari