home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kompanija "Saab", švedska filijala prezaduženog američkog auto-giganta "Dženeral motorsa", objavila je danas da pregovara sa 27 mogućih kupaca, u nastojanju da pronađe novog vlasnika koji će joj pomoći da izađe iz krize.

Administrativni upravnik "Saaba", koga je imenovao sud pošto je kompanija u februaru zatražila sudsku zaštitu od poverilaca, izjavio je početkom meseca da dvadesetak potencijalnih kupaca namerava da kupi švedskog proizvođača automobila i da se očekuje da će ugovor biti potpisan u junu.
Predstavnik "Saaba" potvrdio je da je uprava kompanije ove sedmice održala sastanak sa zainteresovanim kupcima, sa kojima se sada ušlo u fazu analize poslovnih rezultata kompanije.
"Saab" je dobio više vremena za restrukturisanje početkom aprila kada je šveski sud produžio period u kome će kompanija biti zaštićena od kreditora. Posrnuli GM je najavio da će prekinuti odnose sa "Saabom" 1. januara 2010. godine, podseća Rojters.
Prema planu reorganizacije "Saaba", koji je dostavljen sudu 6. aprila, neophodna je podrška od oko jedne milijarde dolara za nastavak proizvodnje i lansiranje novih modela.
Posrnuli GM, sa 28 milijardi neobezbeđenog duga, nekada najveći proizvođač vozila na svetu, počeo je da rasprodaje brendove i imovinu kako bi prebrodio krizu.

GM je danas objavio da je jedna investiciona grupa, u okviru koje posluje i akcionarsko društvo "Blek ouk partners", izašla sa ponudom da kupi njegovu filijalu "Saturn". Među mogućim kupcima "Saturna" i njegove prodajne mreže nalaze se i akcionari tog brenda, izvestila je danas agencija Blumberg. GM, suočen sa bankrotom ako do 1. juna ne pripremi delotvoran program izlaska iz krize, obavestio je takođe dilere da će skratiti rokove u kojima će zatvoriti oko 1.700 prodajnih mesta, kako bi na vreme obavio proces restrukturisanja, što je glavni uslov za dobijanje finansijske podrške američke vlade.

U seriji sastanaka sa dilerima, uključujući i predstavnike Udruženja američkih trgovaca automobilima, direktori GM takođe su saopštili da je oko 200 autosalona zatvoreno već u prvom tromesečju ove godine.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Saab, Saturnčitanja : 886Komentari