home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanski automobilski koncern "Tojota" će u 2009. finansijskoj godini ubeležiti rekordan pad proizvodnje u poslednje tri decenije, na oko 2,8 miliona vozila, procenili su japanski eksperti.

Prognoziran nivo smanjenja produkcije japanskog automobilskog giganta u tekućoj finansijskoj godini, koja je počela 1. aprila, premašiće 30 odsto u odnosu na rezultate ostvarene 2007. godine, kada je registrovan rekordni rezultat od 4,26 miliona proizvedenih automobila, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

U slučaju daljeg pogoršanja ekonomskih prilika, navode eksperti na koje se agencija poziva, direkcija "Tojote" će biti prinudjena na otpuštanje ne samo privremenih radnika, već i stalno zaposlenih.

Kako je ranije saopštila uprava "Tojote", korporacija je u prošloj fiskalnoj godini ostvarila operativni gubitak od 450 milijardi jena (4,6 milijardi dolara) usled toga što je, pod uticajem globalne finansijske krize, nastupio strmoglav pad tražnje japanskih vozila na vodećim tržištima, uključujući SAD i Evropu.

Problemi japanskih izvoznika dodatno su zaoštreni zbog snažnog jačanje jena u odnosu na američku valutu.

Lideri svetske automobilske industrije prognoziraju da će u sledećoj fiskalnoj godini japanski koncern zabeležiti operativne gubitke od oko 500 milijardi jena (preko pet milijardi dolara).

Autor : Tanjug.rs

Foto : Toyotačitanja : 852Komentari