home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Dženeral motors (GM) namerava da privremeno zatvori većinu svojih fabrika u SAD, na do devet sedmica ovog leta, zbog pada prodaje i povećanja inventara neprodatih vozila.

Tačan datum zatvaranja nije poznat, kažu izvori upoznati sa planovima najvećeg američkog proizvodjača motornih vozila, ali se očekuje da biti u vreme uobičajenog dvonedeljnog odmora u julu kada se prelazi sa jednog godišnjeg modela na naredni.

Hiljade radnika će možda biti otpušteno ali će dobijati veći deo zarade jer sindikalni ugovor nalaže kompaniji da pokrije razliku izmedju državne nadoknade nezaposlenima i njihovih plata.

Zatvaranje fabrika GM može da bude katastofalno za mnoge proizvodjače auto delova, koji su već blizu bankrotstva zbog ranijih smanjenja produkcije, jer neće moći da isporučjuju svoju robu.

GM živi od 13,4 milijardi dolara državnog zajma i suočen je sa rokom koji ističe 1. juna da sreže svoj dug, smanji troškove rada i preuzme druge korake reorganizacije. U suprotnom, kompanija će zatražiti zaštitu od poverilaca u bankrotstvu.

Autor : Beta-AP

Foto : Hummerčitanja : 748Komentari