home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Britanski Fajnenšl tajms (Financial Times) piše o novom optimizmu u Kragujevcu posle potpisivanja ugovora sa Fijatom osvrćući se na pola veka dugu saradnju italijanskog proizvođača automobila sa Zastavom.

List podseća da su prve veze Fijata sa Kragujevcom uspostavljene još 1955. godine, u vreme kada je fabrika bila poznata kao proizvođač vatrenog oružja.

Novi ugovor sa Fijatom podstakao je nade u obnovu automobilske industrije u Srbiji, posle bombardovanja NATO-a u kojem je fabrika Zastava teško oštećena, ali ovaj put, napominje Fajnenešl tajms, sa proizvodima koji će zadovoljavati evropske standarde.

Fijat Zastavi donosi novu upravu, novu tehnologiju i strožu kontrolu kvaliteta a stimulativni paket srpske vlade znatno je podstakao tražnju automobila.

Uprkos globalnoj recesiji, Zastava jedva izlazi na kraj sa skokom porudžbina.

Antikrizni paket srpske vlade uključuje bankarske kredite za kupce kragujevačkog punta na sedam godina uz kamatu od 4,5 odsto. Tako osnovni model košta 7.000 evra ili 97 evra mesečno a još 1.000 evra popusta stiže ako kupac stari auto da na reciklažu.

Ljudi u Srbiji požurili su da iskoriste šansu i prošlog meseca Zastava je "zamrzla" listu čekanja na broju 17.889. Bankari procenjuju da bi još gotovo 15.000 kupaca tražilo kredit za punto.

Nakon godina tokom kojih se proizvodilo 600 kola mesečno, što je bila projektovana produkcija, fabrika treba da gotovo utrostruči proizvodnju kako bi isporučila sve naručeno do kraja godine.

"Očekivali smo povećanje proizvodnje, ali ne toliko", prenosi Fajnenšl tajms reči tehničkog direktora fabrike Dragana Begovića.

Šemu subvencionisanja kupovine punta ne pozdravalju svi. Tako iz centralne banke navode da će uvoz delova pogoršati deficit tekućih plaćanja i kažu da je "u tom autu srpski uglavnom vazduh u gumama".

Međutim, u gradu koji zavisi od proizvodnje automobila, subveniconisani punto može da "kupi vreme" u ekonomskoj krizi za gotovo 3.000 radnika fabrike, piše londonski list.

Autor : Beta.rs

Foto : Fiatčitanja : 1051Komentari