home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je Dženeral motorsu (General Motors Corp.) dalo još dve milijarde dolara federalnih zajmova za pomoć u restrukturiranju.

Ministarstvo je navelo da je novac isplatilo Dženeral motorsu u sredu čime je ta kompanija dobila ukupno 15,4 miijarde dolara vladine pomoći.

U vladinom izveštaju objavljenom ranije ove nedelje navodi se da je ministarstvo pripremilo za Dženeral motors još pet milijardi dolara federalnih zajmova i Krajsleru (Chrysler) još 500 miliona dolara finansijske podrške kako bi izvršili restrukturiranje pre zadatog roka.

Dženeral motors je u planu za restrukturiranje podnetom vladi u februaru naveo da mu je potrebno dve milijarde dolara zajmova u martu i 2,6 milijardi dolara u aprilu, ali je prošlog meseca saopšteno da zahvaljujcuhi smanjenju troškova nije bila potrebna martovska rata.

Generalni direktor komapnije Fric Henderson izjavio je prošle nedelje da će Dženeral motorsu biti potrebno 4,6 milijardi dolara u drugom kvartalu ove godine.

Kompanija je pored 15,4 milijarde dolara dobila još šest milijardi dolara pomoći. Dženeral motros je trazio ukupno 30 milijardi dolara pomoći, ali za sada nije poznato koliko će vlada dati novca.

Vlada u Vašingtronu je kao uslov za davanje pomoći zahtevala zamenu duga za akcije, ukidanje neprofitabilnih modela, smanjenje troškova rada i restrukturiranje kompanije.

Dženeral motors mora do 1. juna, a Krajsler do 30. aprila da završi strukturne promene koje traži vlada SAD.

Autor : Beta.rs

Foto : Hummerčitanja : 823Komentari