home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Tek što je predstavljen model LEAF EV, iz Nissana stižu i vesti o novim elektroautomobilima. Prvi je Qazana u verziji na elektropogon (Qazana koncept se pojavio ove godine na Salonu u Ženevi), a drugi je serijska varijanta koncepta Nuvu sa prošlogodišnjeg Salona u Parizu.

Oba bi trebalo da se pojave na tržištu do 2013. godine, dok konkretniji detalji za sada nisu poznati.

Što se tiče kompaktnog crossovera Qazana, njegova serijska verzija (sa benzinskim i dizel motorima) će se na evropskom tržištu pojaviti tokom 2010. godine. I proizvodnja će se odvijati u Evropi (tačnije, u Nissanovoj fabrici Sunderland u Velikoj Britaniji), a kako će izgledati serijski model pokazuje ovaj rendering iz japanskog magazina Best Car.

Qazana Concept je inače dugačak 4060 mm, širok 1780 mm, visok 1570 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 1530 mm.  

Podsećanja radi, zanimljivo dizajniran (naročito se ističu oblik krova sa solarnim panelima i velike staklene površine) koncept elektroautomobila Nuvu (od "New View") ima elektromotor, litijum-jonske baterije, autonomiju od oko 125 kilometara, dok je maksimalna brzina 120 km/h. Za mali automobil, koji svoj život provodi isključivo u gradu, više realno i nije potrebno.  

Nuvu je inače napravljen je na novoj platformi, dugačak je tek 3 metra (zato ima 2+1 konfiguraciju sedenja), dok je međuosovinsko rastojanje 1980 mm.

U kabini su upotrebljeni i materijali dobijeni reciklažom, sama unutrašnjost ima prilično jednostavne forme ali se zato upravljanje, kočenje i transmija kontrolišu "By-Wire" tehnologijom a tu su i dva ekrana na prednjem panelu koji projektuju sliku sa dve video kamere postavljene na mesto retrovizora.čitanja : 678Komentari

Qazana se čita Kazana, a na šatrovačkom Nakaza... Baš ništa nije slučajno! :)

Autor Mikelangelo 04 Avg 2009, 15:16

Ovo nece pobrati cak ni simpatije 14-godisnjakinja! U poslednje vreme nisam video ruzniji prototip, ali jesam na ovom sajtu nekog Mercedesa kojeg su tjunirali rusi sa 6 auspuha, mislim dno ne znam koji je ruzniji, ovaj ili taj merdza.

Autor lok 04 Avg 2009, 19:40