home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vlada Nemačke saopštila je da će njeni pregovori sa američkom kompanijom "Dženeral motors" (GM) o prodaji "Opela" potrajati još neko vreme i stavila do znanja da prednost i dalje daje ponudi kanadskog proizvođača delova za automobile "Magna internešenel".

Nemačka već mesecima vodi pregovore o budućem vlasniku "Opela" sa rukovodstvom GM-a, koji u toj kompaniji poseduje 35 odsto udela, a najnovija runda pregovora o tome završena je neuspešno.
   
Kancelarka Nemačke Angela Merkel je u intervjuu, objavljenom u listu "Handelsblat", pozvala na "smirenost" i obećala da će nastojati da se taj problem reši što je pre moguće, "uzimajući u obzir interese radnika".
   
Ona je predočila američkoj kompaniji da "svako odlaganje šteti 'Opelu' i njegovom personalu", preneo je Prajm-Tas. Merkelova je podvukla da federalna vlada i dalje smatra da je za "Opel" najperspektivnija koncepcija koju nudi "Magna" u partnerstvu sa ruskim kompanijama "Sberbanka" i GAZ, jer je Berlinu "neophodna pouzdana koncepcija za budućnost 'Opela'".
   
Odgovarajući na pitanje koliko je realna varijanta da GM uopšte neće prodati "Opel", Merkelova je odgovorila da je "američka vlada jasno stavila do znanja da ne želi da troši novac svojih poreskih obveznika za saniranje delova GM van SAD".
   
Upitana o tome šta misli o strahovanju Amerikanaca da bi tehnologija "Opela" u slučaju realizacije koncepcije "Magne" dospela u ruske ruke, kancelarka Nemačke je rekla da ne vidi takvu opasnost. "Da se to ne bi desilo, u sporazumima se mogu naznačiti odgovarajuće mere. Oni su još u vreme Sovjetskog Saveza sarađivali s 'Fijatom' i ja ne vidim da je to dovelo do intelektualnog siromašenja italijanske automobilske industrije. Rusko tržište je interesantno", podvukla je kancelarka Nemačke.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Opelčitanja : 529Komentari