home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Američka kompanija Ford predstavila je kombi "tranzit konekt" (Transit Connect), prvo vozilo proizvedeno u fabrici Automobile Krajova, i namerava da u prvoj fazi proizvodi 60 do 90 komada dnevno.

Vozilo će se prodavati u Evropi i, zavisno od potražnje na tržištu automobila, proizvodnja bi mogla da bude povećana do 300.000 vozila i 300.000 motora godišnje, saopštava kompanija.

Na ceremoniji predstavljanja prvog automobila u Krajovi, direktor Forda za Rumuniju Džon Fleming je naglasio da je to značajan trenutak u okolnostima globalne krize koja je posebno pogodila autoindustriju.

Predsednik Trajan Basesku je rekao da je saradnja sa kompanijom Ford jedna "uspešna priča" od velike koristi za Rumuniju jer su "iskustvo i uspešna istorija Forda" prenete u Krajovu.

Grupa Ford je preuzela 2007. godine 72,4 odsto akcija fabrike Automobile Krajova za 57 miliona evra i obećala da će investirati oko 800 miliona evra u modernizaciju, kao i da će očuvati sva radna mesta.

Ford je ove godine preuzeo još 22 odsto akcija u kompaniji Automobile Krajova i sada poseduje većinski paket od 96,74 odsto.

U naredne dve godine, Grupa Ford planira da proizvede u Automobile Krajova još dva nova tipa automobila i da poveća broj angažovanih radnika sa 3.900 na više od 7.000.  

Autor : Beta.rs

Foto : Fordčitanja : 624Komentari