home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kineska kompanija "Džili automobili" je saopštila da je ta grupacija spremna da učestvuje u nadmetanju za kupovinu Fordove švedske filijale Volvo.

Džili je još jedna kineska autokompanija koja pokušava da se domogne inostrane robne marke u globalnom prestrojavanju industrije. Ta odluka mogla bi da pomogne u jačanju pozicije te kineske kompanije i da, što je mnogo značajnije, obezbedi pristup tehnologiji Volvoa neophodnoj za podsticanje vlastite proizvodnje.

Izvršni direktor Džilija Gaj Šengju kaže da „ako je Volvo za prodaju, kako je to objavio Ford, onda će naša matična kompanija Džili učestvovati" i dodaje da je njegova kompanija zainteresovana za izradu putničkih automobila tipa sedan po tehnologiji Volvoa, a ne za kamione švedske firme.

Gaj je naglasio da Džilijeva matična kompanija čeka da Ford odluči da li će uopšte prodavati poznatu švedsku firmu, a ta odluka mogla bi se očekivati za mesec dana.

Kompanija Džili, koja je proizvodila najjeftiniji automobil u Kini, sada je pojačala svoje modele kako bi obezbedila kupce među građanima višeg standarda.

Veliki kineski proizvođači automobila, među kojima i "Peking automotiv", pokušavali su poslednjih godina u više prilika da preuzme kompanije u inostranstvu, ali je rezultat polovičan.

Kineskim proizvođačima vozila ne nedostaju kapaciteti i oprema, a preuzimanje inostranih kompanija ništa ne znači ako u potpunosti ne preuzmu vlasništvo nad intelektualnom svojinom.

Kompanija Džili je objavila neto prihod za šest meseci do juna od oko 87 miliona dolara, što je duplo više nego prethodne godine. Prodaja je dostigla u tom periodu skoro 138 hiljada jedinica, što je za 29 odsto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Kineski BAIC kupuje deo Saaba

Kineski proizvođač automobila BAIC učestvovaće u preuzimanju švedske filijale "Dženeral motorsa" Saab u okviru Kenigseg grupe. Peti po veličini kineski proizvođač automobila će imati manjinski udeo u preuzimanju Saaba.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Geely

čitanja : 638Komentari