home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nemački proizvođači BMW i Audi su u avgustu prodali manje automobila nego u istom mesecu 2008. ali su ipak optimisti jer se stanje u sektoru lagano popravlja.

BMW je prošlog meseca prodao deset procenata vozila manje sa smanjenjem tražnje u uslovima globalnog ekonomskog usporavanja ali u toj kompaniji ističu da trend pada slabi već peti uzastopni mesec.

Najveći svetski proizvođač luksuznih automobila gledano prema prodaji u avgustu je prodao 91.790 automobila i u Nemačkoj je u tom mesecu ubeležio rast prodaje od 3,5 odsto na godišnjem nivou.

I prodaja u Kini je porasla - BMW je u tu zemlju u avgustu isporučio 9.000 vozila u poređenju sa 5.523 u istom mesecu 2008. Audi, deo najvećeg evropskog proizvođača Folksvagena (Volkswagen), u avgustu je prodao 65.900 automobila, samo 2,7 odsto manje nego u isto vreme prošle godine.

Prošlog meseca Audi je pak znatno povećao prodaju u Azijsko-pacifičkom regionu, za 33 odsto na mesečnom nivou, kao i u SAD, za 26 odsto.

U toj kompaniji takođe su optimisti oko razvoja situacije na tržištu automobila i uvereni su da će ispuniti plan prodaje za 2009. od 900.000 automobila.

Autor : Beta-AP

Foto : BMW, Audi čitanja : 616Komentari