home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nakon punih 80 godina zajedničkog rada, putevi "Opela" i "Dženeral motorsa" (GM) se razilaze, kao direktna posledica svetske ekonomske krize koja je prinudila velike proizvođače automobila na nove saveze i prestrojavanja, ističu analitičari povodom odluke američkog auto-giganta da proda "Opel" kanadskom proizvođaču auto-delova "Magna".

GM više nije imao izlaza i morao je da se odrekne "Opela", pošto je zbog posledica recesije počeo da gomila gubitke, a da bi zadržala  "Opel" američkoj firmi bilo je potrebno više od šest milijardi dolara - novac koji GM nikako nije mogao da nabavi.

Da ne bi morao da otpusti 25.000 "Opelovih" radnika u Nemačkoj i još toliko u Engleskoj, Belgiji i Španiji, GM, koji je decenijama bio većinski vlasnik nemačke kompanije, posle višemesečnih iscrpnih i mučnih pregovora juče je objavio da prodaje "Opela" jednom od zainteresovanih ponudača, kompaniji "Magna internešenel".

GM je objavio da je pristao da proda većinski udeo od 55 odsto u "Opelu", kanadsko-ruskom konzorcijumu.

"Dojče vele" ističe da su odluku GM pozdravili i uprava "Opela" i nemačka vlada koja je od početka pregovora favorizovala "Magnu", u odnosu na investicioni fond RHJ sa sedištem u Briselu.

Srećku je izvukla austrijsko-kanadska kompanija "Magna" u kojoj ima udeo i ruska vlada, što je posebno istakao prvi čovek "Magne" Frank Štronah.

On je poručio: "Evropsko tržište je zasičeno. Videli smo da je rusko tržište otvoreno, a budu li Rusi učestvovali u poslu, dobićemo jedno lepo, prošireno tržište. To je i za "Opel" veoma dobro," preneo je nemački radio.

Konačnu odluku GM je potvrdila je i pozdravila Angela Merkel, nemački kancelar. "Izuzetno me raduje ova odluka. Proletos sam rekla da 'Opel' ima perspektivu, a sada govorim da 'Opel' može da se razvija. Taj novi početak neće biti jednostavan, ali kod svih aktera je prevagnula radost što je 'Opelu' uopšte data šansa za novi početak", rekla je Merkelova.

Berlin veruje da je to najbolja opcija za radnike u "Opelovim" fabrikama u Nemačkoj i obećao je da će finansijski podržati "Magnu."

Ruska agencija Itar-Tas danas je objavila da će kanadska "Magna" i ruska "Sberbanka" uložiti 500 miliona evra u dokapitalizaciju "Opela" i da će kupovina 55 odsto njegovih akcija, kako je to predložio GM, najverovatnije biti podeljena po sistemu "pola-pola" između "Magne" i ruske banke.

GM će, prema predlogu, zadržati 35 odsto akcija, a preostalih 10 procenata će otići u ruke radnika "Oplea", u skladu sa uslovima iz novog kolektivnog ugovora, navodi se u saopštenju "Sberbanke."

"Opel" ima četiri fabrike u Nemačkoj u kojima je zaposleno 25 hiljada ljudi, a u evropskim pogonima ukupno ima oko 50.000 radnika.

"Magna" je odlukom GM istovremeno postala i novi vlasnik "Voksola" (Vauxhall) u Britaniji a koji zapošljava više od pet hiljada ljudi.

Sindikati u Britaniji su, međutim, zabrinuti za radna mesta u fabrikama "Voksola" u Elsmir Portu i Lutonu, blizu Londona, ocenjuje radio i tv mreža Bi Bi Si i navodi da britanski sindikati strahuju da će "Magna", u pokušaju da uštedi, gledati da gasi radna mesta u pogonima izvan Nemačke.

"Opel", osnovan 1863. godine, da bi 1929. prešao u ruke američkog auto-giganta GM, sa prvim znacima tekuće svetske recesije u novembru 2008. godine zatražio je od nemačke vlade garancije za dobijanje kredita, ali je ta pomoć izostala.

GM je zbog bankrota bio prinuđen da prodaje svoje evropske filijale, među kojima i "Opel", a interesovanje za preuzimanje te fabrike je pokazalo više kompanija.

Sredinom maja je objavljeno da su stigle tri ponude - privatne investicione grupe "RHJ interenešenel" sa sedištam u Briseu, italijanskog "Fijata", a nešto kasnije dobijena je ponuda "Magne", kao i kineske firme SAIC, koja se kasnije povukla iz nadmetanja.

Nemačka je prhvatila ponudu "Magne", ocenjujući je kao najbolju, ali uprava GM davala je prednost RHJ, sve do sastanka u Detroitu koji je završen u sredu

Autor : Tanjug.rs

Foto : Opelčitanja : 634Komentari