home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kanadski proizvođač autodelova "Magna" i njegov ruski finansijski partner "Sberbank" planiraju da ukinu 10.500 radnih mesta u Evropi kada preuzmu "Opel" i britanski "Voksal", pišu nemački listovi.

Samo u Nemačkoj bez posla će ostati 4.500 radnika u "Opelovim" pogonima, navodi u vikend izdanju "Frankfurter algemajne cajtung", pozivajući se na zvaničnog predstavnika "Magne."

Nedeljnik "Špigl" tvrdi da će gubici radnih mesta u "Opelovim" pogonima u Nemačkoj premašiti 4.100, ističući da će kupci kontrolnog paketa akcija u evropskim filijalama američkog "Dženeral motorsa" (GM), ukinuti 3.000 radnih mesta u proizvodnji i 1.100 u administraciji.

"Špigl" u izdanju koje se pojavilo danas ne navodi izvor za tu svoju tvrdnju. Podaci koje objavljuju oba nemečka lista premašuju ranije procene gubitka radnih mesta.

Nemački ministar privrede Karl-Teodor Gutemberg takođe smatra da će biti više otkaza nego što se prvobitno očekivalo, kako u proizvodnji tako i u administraciji. "Magna" je ranije najavila da će ukinuti oko 10.000, od ukupno 50.000 radnih mesta u evropskim filijalama posrnulog američkog auto-giganta GM, u kompanijama "Opel" i "Voksal." Polovina ukupne radne snage je u Nemačkoj, gde se nalaze četiri "Opelove" fabrike.

Prema sporazumu koji je objavljen u četvrtak, GM će prodati 55 odsto akcija u "Opelu" konzorcijumu na čijem je čelu kanadska "Magna", a u okviru koga se nalazi i državna ruska "Sberbanka". GM i njegovi radnici će zadržati 35 odsto akcija.

U čitavoj Evropi raste zabrinutost da bi novi vlasnik "Opela" mogao da drastično smanji broj zaposlenih, što je po proceni analitičara izuzetno važno za njihovo dugoročno preživljavanje. "Opel" ima oko 7.000 zaposlenih u Španiji, 4.700 u "Voksalu" u Britaniji, 5.500 u Belgiji, 1.800 u Italiji, 1.600 u Austriji i 1.500 u Francuskoj, prema podacima evropske filijale GM-a. 

Autor : Tanjug.rs čitanja : 511Komentari