home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Da bi spasio novi "Krajsler", izvršni direktor kompanije Serđo Markione namerava da kreira novi putnički automobil srednje veličine tipa sedan koji bi mogao da se nadmeće sa najboljim svetskim modelima u toj klasi, izveštava američka agencija Blumberg i navodi da je za taj posao potrebno tri do pet godina, ali da bi taj zadatak mogao da se obavi i ranije.

"Krajsler", koji je dobio 15 milijardi dolara vladine pomoći, mogao bi ostati bez keš novca za 24 meseca ako kompanija iz Mičigena ponovo ne počne da posluje sa profitom.
Za razvoj jednog novog automobila u rivalskim kompanijama, kao što su dobro prodavani "tojota kamri" ili "honda akord", potrebno je najmanje tri godine, smatraju analitičari koji ističu da je Markione (57), koji je istovremneo i šef italijanskog "Fijata", preuzimanjem kontrole nad "Krajslerom", "uleteo" u najveći izazov u njegovo karijeri.
Ukoliko ne uspe na novom zadatku, ne samo što će biti prinuđen da napusti "Krajsler", trećeg po veličini americkog proizvođača automobila, nego će ga to sprečiti i da ostvari planove o pretvaranju "Fijata" u velikog globalnog igrača u autoindustriji, smatraju stručnjaci.
Ove sedmice "Krajsler" će na Sajmu automobila u Frankfurtu pokazati dorađene modele "dodž kaliber" sa pet vrata. Taj auto će imati novu unutrašnju opremu i dizel motor, a namenjen je pre svega evropskom tržištu.

 


To će biti prvi put da se na delu pokaže kako će se odvijati saradnja "Fijata" i "Krajslera." Do kraja ovog meseca Markione će devetočlanom odboru direktora grupe"Krajsler" predstaviti njegov plan proizvodnje i marketinga, kao i predlog kako će se razvijati robne marke "Dodže", "Krajsler", "Džip" i "Mopar." Markione će preporučiti koja će se vozila proizvoditi i u kojim fabrikama.
"Mi nemamo automobil koji se može nadmetati u najvećem segmentu na tržistu," izjavio je član "Krajslerovog" odbora direktora, naglašavajući da "vreme predstavlja veliki izazov." Glavno je pitanje po njemu - da li kompanija ima dovoljno vremena da na tržište izbaci četiri nova proizvoda i da nastavi da unapređuje sadašnje proizvode.
"Krajsler" mora da napravi operativni profit od milijardu dolara, na svakih dodatno prodatih sto hiljada vozila, da bi napravio pozitivan preokret u poslovanju, smatraju stručnjaci koji navode da je kompanija u 2008. godini imala gubitak od 16 milijardi dolara.
Stabilizacija "Krajslera" zavisi, međutim, u mnogome i od oporavka američke privrede, što bi moglo da doprinese povećanju prodaje. Američka prodaja vozila u ovoj godini, kako se procenjuje na osnovu dosadašsnjih pokazatelja, mogla bi da dostigne 10 miliona, u odnosu na isporučivanih 16 miliona vozila svake godine u peridou od 1999. do 2007. Italijanski "Fijat" sada ima 20 odsto akcija "Krajslera" i taj udeo će se povećati na 35 procenata ako obezbedi proizovodnju automobila koji će moći da prelazi 40 milja po galonu utrošenog goriva, kako je to predviđeno sporazumom kojim je izbegnut bankrot američkog proizvođača automobila.
Dve trećine "Krajslera" ostalo je u rukama zaposlenih, a ostatak je vlasnoštvo vlada SAD i Kanade. Italijanska kompanija dobila je akcije bez direktnog ulaganja novca, na osnovu sporazuma o razmeni tehnologije i izrade manjih i energetski efikasnih automobila u vrednosti od oko 10 milijardi dolara.
Markione je izjavio da će "Fijatova" tehnološka infuzija biti osnova za "Krajslerove" nove proizvode.
"Krajsler" će koristiti "Fijatov" dizajn za izradu najmanje jednog modela u SAD, prema dokumentu o bankrotstvu koji je u julu usvojen uz podršku američke vlade. Markione je 22. jula istakao da prvi proizvodi uz pomoć "Fijata" neće biti u prodaji u SAD do kraja iduće godine.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Chrysler, Dodgečitanja : 776Komentari