home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Nemački "Porše" objavio je na Sajmu automobila u Frankfurtu da je prodao 24 odsto manje vozila u finansijskoj godini koja je završena 31. jula, u odnosu na isti prethodni period, ali procenjuje da je "najteži period globalnog usporavanja prošao."

"Porše", koji će se udružiti sa "Folksvagenom", objavio je da je, prema preliminarnim podacima, ukupno prodato 75.200 vozila u poslednjoj finansijskoj godini i da je prihod od prodaje smanjen 12 odsto, na 6,6 milijardi evra.

Kompanija je navela da je prodaja modela 911 smanjena 14 odsto, na 27.100, dok su isporuke sportsko-terenskog vozila "kajen" posrnule za četvrtinu, na 34.300 komada.

Uprava "Poršea" smatra da je "najniža tačka dostignuta" i da čak i u situaciji da predstojeći meseci budu teški, kompanija "može biti umereni optimista za 2010. godinu."

"Folksvagen" i "Porše" su sredinom septembra konačno utanačili sporazum na osnovu koga će se dva nemačka automobilska proizvodača udružiti do 2011. godine.

"Folksvagen", najveći evropski fabrikant motornih vozila, će do kraja godine za 3,3 milijarde evra kupiti početnih 42 odsto udela u "Poršeu". Spajanje će biti obavljeno u potpunosti u naredne dve godine, uz "očuvanje solidne 'Folskvagenove' finansijske osnove i 'Poršeove' nezavisnosti," saopštila je uprava "Folksvagena."

Priča o povezivanju dve kompanije traje više od godinu dana. Počelo je tako što je "Porše" ušao u ogroman dug da bi zadobio 51 procenat "Folksvagena", ali nije uspeo da skupi novac za kupovinu 75 odsto akcija kako bi imao potpunu kontrolu. 

Autor : Tanjug.rs

Foto : Porschečitanja : 623Komentari

Mnogo bre ovih Poršea. Ne mogu da pogledam ni jedan sajt a da ne naletim na 5-6 Poršea sa cenom od 54K+. A u Srbiji ih je ove godine prodato samo 14 (ako je i to tačno). Pritom, ova lokalna sirotinja ne moše da priušti sebi ni jedan obicni Punto na kredit i to bez učešća.

Moj predlog je da se autor ovog sajta više bavi jeftinijim modelima kako bi nas 95% mogli da uočimo nešto do čega možemo da dobacimo. Momci sa velikom kintom (njih 5%) i onako ne gledaju sajtove. Oni nemaju vremena za to.

Razumem i autora sajta, on kaže evo šta ima pa birajte. Današnjica je teška.

Autor sloba 17 Sep 2009, 20:24