home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kalifornijski proizvođač električnih vozila "Fisker" dobiće od federalne vlade više od 500 miliona dolara kredita za izradu sportskog hibridnog vozila "karma" koje košta oko 90.000 dolara i za razvoj novih hibrida koji će se izrađivati u SAD.

Američko ministarstvo za energiju objavilo je u utorak da će pozajmiti 528,7 miliona dolara kompaniji "Fisker", iz fonda vrednog 25 milijardi dolara, namenjen razvoju vozila manje potrošnje goriva.

Vlada SAD je iz tog fonda izdvojila u junu osam milijardi dolara kredita kompanijama "Ford", "Nisan" i "Tesla motori" za izradu ekološki prihvatljivih kola.
Firma "Fisker", koja je počela da radi 2007. godine, svoje prvo vozilo "karma", kako se očekuje, lansiraće u leto 2010. Reč je o sportskom luksuznom sedanu sa utičnicom koji ima solarne panele na krovu i omogućava vožnju bez korišćenja benzina do 50 milja.
"Karmu" će izrađivati "Valmet automotiv" u Finskoj, a koštaće oko 87.000 dolara.
Ministarstvo energetike računa da će se više od 65 odsto delova novog vozila izrađivati u SAD, gde će posao na osnovu tog ulaganja dobiti oko 5.000 radnika, bez obzira na to što će se montaža obavljati u inostranstvu.
Deo kredita od 359,36 miliona dolara će se iskoristiti za sprovođenje "Fiskerovog" projekta "nina", u nastojanju da se razvije jeftiniji hibridni automobil sa "plug-in" sistemom koji će moći da prevaljuje veće razdaljine sa jednim punjenjem baterije do kraja 2012. godine.
"Fisker" je objavio da će sledeća generacija kola čije će se baterije moći puniti u garaži na lokalnoj elektro-mreži, prodavati za oko 39.900 dolara. Taj automobil će se proizvoditi u SAD, a godišnje će se montirati oko 100.000 jedinica. Kompanija je u pretprodaji već obezbedila 1.500 kupaca "karme" i uspostavila mrežu od 45 dilera.
Osnivač i izvršni direktor kompanije, Henrik Fisker, zvanično je promovisao serijsku proizvodnju hibridnog automobila "karma" na Sajmu automobila u Detroitu u januaru.
Pre toga je potpisan ugovor sa sa finskom kompanijom "Valmet automotiv" koja će izrađivati model "karma". Autor dizajna "karme" je upravo Fisker koji je bio autor poznatih modela BMW-a "Z8" i "Aston Martina DB9" i "V8".

Za pogon "karme" zadužen je plug-in hibridni sklop, koji čini 2,0-litarski motor "ekotek", benzinac preuzet od "Dženeral motorsa", a koji razvija 260 konjskih snaga.
Njegov zadatak je da pokrene generator, koji strujom snabdeva litijum-jonske baterije. Te baterije zatim energijom snabdevaju dva moćna elektromotora, s ukupno 408 konjskih snaga.
S jednim punjenjem baterija i bez pomoći benzinskog motora, "karma" može da pređe 80 kilometara. U slučaju pražnjenja baterija, uključuje se benzinski agregat, koji blagovremeno dopunjava baterije, mada je zbog opcije regenerativnog kočenja ili solarnih ćelija na krovu vozila njegova upotreba minimalna.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Fiskerčitanja : 721Komentari

Elektro motori, ekološki auti i sl. su najveća glupost koja se ikada dogodila.

Živeli auti na fosilna goriva i nuklearne elektrane!

Ekokološko ludilo i enviromentalizam postaju gori od Al-Kaide.

S jednim punjenjem baterija i bez pomoći benzinskog motora, "karma" može da pređe 80 kilometara.
----------
Neverovatnih 80 km!

Autor Boris 23 Sep 2009, 19:34

Da je covecanstvo bilo spremnije da prihvati otkrica Tesle, danas bi svi automobili isli na elektricni pogon i napajali bi se besplatnom energijom.

Ziveli elektro-motori! :)

Autor veljko 23 Sep 2009, 20:23

Borise, koliko imas godina?

Autor lok 23 Sep 2009, 20:41

Al' treba uzeti u obzir da se ta struja,potrebna za njihovo punjenje,najcesce dobija iz termoelektrana tako da neposredno zagadjuju okolinu.A da napravimo "hibridne" elektrane a? :)

Autor Uros 24 Sep 2009, 09:27

Struja je sigurno budućnost. Pitanje je samo hoćemo li tamo stići za 2 ili 20 godina. Mentalitet koji danas ismeva automobile na struju je isti onaj koji je nekad ismevao i kompjutere, mobilne telefone ili internet...

Autor zoki 24 Sep 2009, 15:59

boris je izgleda neki redak talenat

Autor Jovan 26 Sep 2009, 11:57