home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

General Motors Indija i Reva Electric Car Company najavili su u New Delhiju potpisivanje ugovora o saradnji na razvoju električnih automobile za indijsko tržište.

GM Indija i Reva će zajednički razvijati platforme, tehnologiju i napredne sisteme kontrole električnih vozila. Cilj im je da na tržištu stvore i ponude cenovno pristupačan mali automobil za indijske kupce.

„Izuzetno nam je drago što sarađujemo sa Revom, vodećom kompanijom u razvoju električnih pogonskih i kontrolnih sistema“, rekao je predsednik i izvršni direktor GM-a Indija, Karl Slym. „Usko ćemo sarađivati i sa Indijskom vladom koja je takođe postavila za svoj cilj smanjenje zavisnosti o fosilnim gorivima i razvoj infrastrukture za razvoj električnih vozila. Drago nam je što ćemo našim kupcima moći da ponudimo izbor novih, ekoloških proizvoda.“

Dve kompanije su započela zajednička istraživanja o isplativosti ugradnje električnih pogona na GM-ova mala vozila. GM i Reva planiraju da uskoro objave više detalja o vozilu i počnu sa proizvodnjom 2010. godine.

Chetan Maini, zamenik predsednika Uprave i glavni tehnolog u Revi rekao je: „Izuzetno smo sretni što smo u GM-u Indija našli partnera koji deli našu strast prema smanjenju emisije ugljen dioksida. Reva i GM Indija zajedno, maksimalno će iskoristiti sve prednosti obe kompanije i učiniti Indiju centrom razvoja i proizvodnje električnih vozila i sa njima povezanih tehnologija. Naša jedinstvena saradnja ima potencijal da pokrene dalekosežne promene u čitavoj industriji.“

„Razvoj malih električnih vozila je rastuće područje u automobilskoj industriji. Očekujemo da će saradnja sa Revom u Indiji ubrzati GM-ov napredak u zadovoljavanju sve većih potreba u mnogim delovima sveta“, rekao je Nick Reilly, predsednik međunarodnih operacija General Motorsa.

U središtu interesa GM-a je nekoliko energetskih alternativa i naprednih tehnologija koje zadovoljavaju razne potrebe kupaca iz celog sveta. GM smatra da vozila sa električnim pogonom, temeljena na baterijama i tehnologiji gorivskih ćelija, predstavljaju najbolje dugoročno rešenje za održiv prevoz za lične potrebe. Nastaviće sa vlastitim istraživanjem i razvojem u tom području.
 
GM je nedavno otvorio svoj novi Global Battery Systems Lab, najveću i tehnološki najnapredniju baterijsku laboratoriju u Sjedinjenim Državama. Ova nova laboratorija će biti temelj GM-ovih istraživanja u području naprednih baterijskih tehnologija i ubrzaće dolazak vozila sa električnim pogonom na tržište, uključujući Chevrolet Volt kao i druga punjiva hibridna i hibridno-električna vozila kao i automobile sa gorivskim ćelijama.

Očekuje se da će Chevrolet Volt, čija će proizvodnja početi u Sjedinjenim Državama krajem 2010. godine kao model za 2011. imati doseg od 64 kilometra na čist električni pogon uz napajanje iz baterije pa će dodatno moći produžiti svoj ukupan domet na više od 483 kilometra zahvaljujući generatoru na benzin. Chevrolet Volt koristi struju iz strujne mreže kao primarni izvor energije za pokretanje automobila.

General Motors PR

Foto : Reva

čitanja : 833Komentari