home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Dva najveća japanska proizvođača automobila, "Tojota" i "Honda", predvode domaće auto-kompanije u avgustovskom padu proizvodnje od 8,7, odnosno 17 procenata, zbog sve manje prodaje vozila i pada izvoza, prenele su agencije.

Ukupna proizvodnja "Tojote" smanjena je 13. mesec uzastopno, za 8,7 odsto, na oko 508.000 vozila, u odnosu na avgust minule godine, dok je montaža "Honde" posrnula čak 17 procenata.
"Nisan", treći japanski proizvođač vozila, sklopio je tokom avgusta oko 218.000 vozila, 14 odsto manje nego u istom lanjskom mesecu.
"Tojota" i "Honda" smanjile su proizvodnju zbog pada izvoza, čemu je doprineo i jak jen koji je danas dostigao najveći nivo u odnosu na dolar u poslednjih osam meseci, preteći da dalje podrije zaradu dva gigantska proizvođača kola, koji tradicionalno zarađuju najmanje polovinu njihovog operativnog profita u Severnoj Americi.
"Tojota" je prošlog meeca u Japanu smanjila proizvodnju za 23,8 odsto, na oko 200.000 jedinica, što je najgori nivo za avgust, saopštila je kompanija u Tokiju. "Tojotina" proizvodnja u inostranim pogonima u avgustu je prvi put porasla u poslednjih 13 meseci, u fabrikama u Severnoj Americi i Aziji, pre svega u Kini.
"Honda" je smanjila montažu kola u Japanu za 37 odsto i pored vladinih mera podsticaja potražnje za vozilima čime je porasla ukupna prodaja u zemlji za 2,3 odsto prošlog meseca.
Menadžeri "Honde" očekuju da njihova kompanija u svetu ove godine poveća prodaju kola na 3,29 miliona jedinica zbog veće potražnje za automobilima manje potrošnje goriva.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Toyotačitanja : 709Komentari